Autonomni auto u kojem možete stanovati

image

Ne trebate biti veliki futuristički stručnjak da možete lako zamisliti budućnost autonomnih automobila. To će biti vozila roboti koji će nas prevoziti od točke a do točke b bez potrebe da imalo sudjelujemo u upravljanju, osim unošenjem destinacija. No kada autonomna vožnja dostigne taj level autonomije, vaš auto će postati prilično dosadno (skučeno) mjesto, ali i za to se već razvijaju rješenja.

Britanski dizajnerski studio British Heatherwick Studio, razvio je koncept auta po imenu Airo za kineskog proizvođača IM Motors, u kojem ćete doslovce moći stanovati i baviti se raznim aktivnostima kao da se recimo nalazite u maloj podstanarskoj sobici.

Kabina auta se može prenamijeniti u veliki krevet koji će putnicima omogućiti spavanje tijekom vožnje kao da se nalaze u spavaćem vagonu vlaka.

Nadalje, sjedala se mogu okrenuti prema centralnom dijelu, a između njih se izvlači mali stolić, što znači da kabina može postati dnevni boravak s prostorom za ručanje, kartanje ili igranje društvenih igara. Pored toga, dizajneri su zamislili i ugradnju velikog zaslona na izvlačenje koji vam može služiti za gledanje televizije, filmova ili igranje video igara.

No najvažniji element u dizajnu auta dolazi u sustavu za filtriranje zraka, pa se u njemu nalazi HEPA filter koji će iz dolaznog zraka "hvatati" štetne čestice, viruse i bakterije, a sustav za pročišćivanje će pomoću raznih mehanokemijskih tehnologija omogućiti da auto iza sebe ne ostavlja nikakav ugljični otisak, čime će ovaj električni autonomni auto postati 100 posto ekološki prihvatljiv za putnike i okoliš.

Najzanimljivije u čitavoj priči je što IM Motors planira započeti serijsku proizvodnju Aira već 2023. godine, no pitanje je hoće li svijet biti spreman za njega, jer je potrebno riješiti brojna pitanja vezana uz infrastrukturu i prometne zakone.

Podijeli