Velika naftna kompanija postaje CO2 neutralna

  • Objavljeno u Svijet
image

Veliki naftni gigant Shell pridružio se BP-u, predstavivši ambiciozni plan prema kojemu bi trebao smanjiti emisije stakleničkih plinova do nulte (net zero) razine neto energetskih emisija najkasnije do 2050. godine.

Nulta razina neto energetskih emisija se odnosi na postizanje balansa između emisija koje se stvaraju i emisija iz atmosfere. Postizanjem nulte razine, Shell više ne bi imao utjecaj na emisije koje doprinose klimatskim promjenama.

Obzirom da se radi o kompaniji čiji se čitav poslovni model temelji na stvaranju emisija, ovo je velika stvar. Kao prvo, Shell će se morati potruditi u anuliranju emisija koje se stvaraju potrošnjom energije koju tvrtka troši, što bi možda mogao postići korištenjem energije iz obnovljivih izvora, no potom će morati riješiti emisije koje nastaju kada njezini klijenti koriste proizvode koje stvara (benzin), što nam djeluje kao vrlo teška ako ne i nemoguća misija.

Kako bi u tome uspio Shell bi trebao proizvoditi znatno "zeleniji" benzin i gorivo za mlazne avione, no nije nam jasno kako bi to moglo biti moguće, osim kada bi u potpunosti napustio fosilna goriva od kojih živi i preorijentirao se neki potpuno novi energent.

Vjerujete li Shellu možete nam reći u svojim komentarima na Facebooku.