TSMC nadmašio Samsung i Intel po prodaji procesora

  • Objavljeno u Svijet
image

Tajvanska tvrtka TSMC se godinama nalazi na prvom mjestu tablice ugovornih proizvođača čipova, ali je zarađivala znatno manje od Intela i drugih vodećih proizvođača poluvodiča.

Prema pisanju tajvanskog analitičara Dana Nystedta, TSMC je u prošloj godini napokon potisnuo konkurenciju i po prihodima, te je izbio na prvo mjesto s ukupnim godišnjim prihodom od 69,30 milijardi dolara, dok su iza njega ostali Intel s prihodom od 54,23 milijarde i Samsungova divizija za čipove, koja je prihodovala 50,99 milijardi dolara.

Nystedt naglašava da je te brojke sastavio iz podataka o prihodima iz kalendarske godine, a ne iz rezultata fiskalne godine. Pored toga, one uključuju prihode iz drugih izvora unutar svake tvrtke i ne sastoje se samo od prihoda od proizvodnje poluvodiča.

Analitičar smatra da će Nvidijino financijsko izvješće za kalendarsku 2023. godinu pokazati da će ona prihodovati 58,82 milijarde dolara, čime će prestići Intel i Samsung, ali ne i TSMC

TSMC u osnovi ne razvija vlastite procesore, već proizvodi čipove za AMD, Apple, Nvidiju, Qualcomm i mnoge druge brandove.

Podijeli