IT za odlikaše

  • Objavljeno u Svijet
image

Dok se potiho priča o krizi u IT sektoru, na Advanced Technology Daysima nismo imali taj osjećaj. Stručnjaci koji znaju svoje mjesto i vrijednost u modernom IT svijetu se ne trebaju brinuti za sebe, ali smo zabrinuti za one koji tek dolaze. Koliko su ugroženi juniori? Koliko prediktivni generatori poput ChatGPT-a doista utječu na svakodnevni rad kompanija? Možemo li ih iskoristiti za svoju prednost i generiranje novih poslovnih prilika? Na ta, pa i druga brojna pitanja, dobili smo odgovore u dva dana konferencije.

Sjedi, pet

Održan krajem studenog u svom 18. izdanju, Advanced Technology Days je ove godine postao punoljetan. I ne samo to, ovogodišnje izdanje konferencije je po pitanju posjećenosti bilo rekordno, s više od šesto sudionika. Hladno vrijeme je konferencije preselilo u zatvorene prostore, a ATD je kao i prošle godine održan u velikom prostoru zagrebačkog multipleksa. Ovo je odličan pristup jer to znači da nitko neće ostati bez stolice ili propustiti prezentaciju. Veliki zasloni multipleksa i udobne fotelje garantiraju ugodno praćenje, gdje se možemo posvetiti sadržaju koji nije za laike. Naime, ATD je konferencija o naprednom IT-u koja se tehnologijom bavi iz perspektive razvojnih inženjera, koji otvaraju teme praktične primjene novih tehnologija u poslovanju i postavljaju pitanja koja nemamo prilike svakodnevno čuti u IT zajednici. Konferenciju su otvorili predstavnici organizatora, koji su istaknuli da je tema ovogodišnje konferencije umjetna inteligencija, kao najznačajniji trend 2023. godine, te zelene tehnologije. Kako ističe gost Adam Jackson, ugljični otisak softvera jednak je ukupnom otisku dostave, zračnog i željezničkog prijevoza, što je velik razlog da upalimo alarm u glavi, jer bi do 2040. softver mogao imati čak 14% udjela u ukupnom ugljičnom zagađenju. Već prvog dana konferencije, održano je 29 predavanja i panel diskusija. Imali smo priliku čuti Tina Šokića, koji je prozvao menadžment i voditelje projekata kako su jednako odgovorni za kibernetičku sigurnost i sigurnosne incidente kao i developeri koji ga razvijaju. Važno je da svi dionici razvoja daju svoj obol po pitanju sigurnosti rješenja. Alan Debijađi je govorio o novoj Microsoftovoj tehnologiji Fabric, rješenju za upravljanje analitikom koje uskoro izlazi na tržište. O sigurnosti je govorio i Igor Pavleković, koji je predstavio i demonstrirao Microsoft Security Copilot, rješenje za sigurnosne stručnjake. Zanimljivo je bilo i predavanje Helene Jovčić, koja radi na procesima prelaska s lokalne na cloud infrastrukturu, sa brojnim primjerima iz prakse. Ipak, zvijezda prvog dana konferencije je bila panel diskusija naziva „Pametni strojevi, mudriji inženjeri: učenje i izazovi u eri umjetne inteligencije“, o tome koliko razvoj umjetne inteligencije utječe na posao inženjera. Istaknuli su kako se i dalje rade greške u primjeni generativnih AI alata za koje brojne kompanije smatraju da mogu rješavati probleme umjesto čovjeka, no radi se tek o alatu kojem trebaju složene čovjekove upute. Napominju kako možemo generirati brojni sadržaj i ubrzati procese, no svaki odgovor moramo uzimati kritički, sa dozom skepse. Istaknuli su zabrinutost za iduću generaciju junior developera, koji proučavaju i dokumentiraju tuđi kod u razvijanju vlastitog senioriteta i sve se više oslanjaju na AI alate.

Paneli: Održani su brojni zanimljivi paneli, od umjetne inteligencije, do zapošljavanja pravih stručnjaka

Praktične primjene

Drugog dana konferencije, dobili smo brojne praktične inženjerske primjene umjetne inteligencije i drugih modernih alata. Jasmin Azemović nam je dao kratki vodič kako započeti karijeru u sve traženijoj kibernetičkoj sigurnosti, koja je sve veći fokus velikih kompanija. Iznova je bio naglasak na umjetnoj inteligenciji, a Mario Pilija i Damir Dobrić su na predavanjima demonstrirali uporabu OpenAI alata u praksi. Osim toga, odličnu primjenu je pokazao i Catalin Gheorgiu, koji AI koristi u sustavu video kamera, za prikupljanje i analizu podataka. Opet su panel diskusije bile najzanimljivije i to ona s temom „Izazovi u inženjerstvu – certifikati, odgovornost, pitanje poslodavca i utjecaj naprednih tehnologija“. Dotakli su se inženjerske etike i dobrih praksi, gdje bi certifikati trebali biti ultimativni pokazatelj znanja, a ne predmet trgovine i manipulacije kako bi se dobila lažna tržišna vrijednost pojedinca i kompanije. S rekordno posjećenog Advanced Technology Daysa odlazimo s brojnim novim saznanjima, ali i novim pitanjima, na koja ćemo tek kroz praksu i osluškivanjem trendova u 2024. dobiti odgovore.

Alex Waldherr: je na svom predavanju demonstrirala mogućnosti današnjih kvantnih računala
Podijeli