Trostruko više električnih auta u Europi

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema podacima tvrtke za analizu tržišta IHS Markit, broj modela električnih automobila dostupnih na europskom tržištu će se do 2021. godine utrostručiti. Prema tim podacima proizvođači će 2021. godine u ponudi imati 214 modela električnih automobila, što je za 60 više u odnosu na 2018. godinu.

Analiza Europske federacije za transport i okoliš (T&E) koja se temelji na podacima IHS Markita, upućuje da su proizvođači automobila sada potpuno spremni da potiču elektrifikaciju automobila, a predviđa se da će 2021. autoindustrija na tržište izbaciti 92 nova potpuno električna automobile te 118 plug-in hibrida.  

Ukoliko se to ostvari, 22% proizvedenih vozila će imati strujnu utičnicu, što će proizvođačima automobila omogućiti da ispoštuju target EU-a o smanjenju CO2 emisija u automobilima na 95 g po kilometru do 2025. godine.

Podaci ukazuju da će najveće tvornice koje će proizvoditi električne automobile biti u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, a do 2023. godine se očekuje i 16 velikih tvornica litij-ionskih baterija za e-automobile.

Naše mišljenje je da će elektrifikacija automobila postati važan faktor u cestovnom prometu tek kada će se e-automobili moći puniti na svakoj današnjoj benzinskoj postaji, jer je infrastuktura za punjenje još uvijek najveći problem (posebice u Hrvatskoj), uz dakako cijene e-automobila koje bi trebale početi drastično padati. Ljudi će početi masovno kupovati električne automobile kada postanu jeftiniji od benzinaca i tu je sva mudrost i filozofija.