Glavni prijevoz tokijskih OI bit će Toyotin APM

  • Objavljeno u Svijet
image

Futurističko golf vozilo. Upravo tako možemo opisati Toyotino električno vozilo namijenjeno prijevozu malog broja putnika na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine. 

Tek predstavljeni APM (Accessible People Mover) zamišljen je kao glavni prijevoz za sportaše, obitelji i osobe s invaliditetom. Otvorenog je tipa sa šest sjedećih mjesta podijeljenih u dva reda sjedala, a za osobe u invalidskim kolicima prednji se red sklapa pružajući dostatan prostor.

Također, s ciljem olakšavanja pristupa osoba s invaliditetom na raspolaganju je i pristupna rampa. U slučaju nesreće APM može poslužiti i kao vozilo hitne pomoći. Oba reda sjedala mogu se spustiti kako bi osigurali mjesta za unesrećenu osobu na nosilima i dva sjedeća mjesta za liječničku ekipu.

Iako smo očekivali autonomnije vozilo, APM-om će upravljati čovjek. Flotu APM-ova činit će njih 200-tinjak, a bit će namijenjeni isključivo kraćim rutama, primjerice, za vožnju po olimpijskom selu. Maksimalna brzina iznosi 19 km/h, dok će jednim punjenjem biti u mogućnosti prijeći do 100 kilometara