Prijedlog zakona protiv robotskih dostavljača

  • Objavljeno u Svijet
image

FAA (Federal Aviation Administration), već neko vrijeme radi na sastavljanju novog zakona o korištenju malih bespilotnih letjelica, koji će u početku vrijediti za SAD, ali će se vrlo vjerojatno primjenjivati i u ostatku svijeta, obzirom da je to najčešća praksa kada se govori o propisima vezanim u civilno zrakoplovstvo.

Ako ste se brinuli da ćete za vožnju svojeg malog quadcoptera morati imati pilotsku dozvolu, sada se možete opustiti jer ćete moći upravljati droneom bez nje ukoliko nije teži od 22,5 kg, no u SAD-u ćete morati imati "aeronautičko znanje", što znači da ćete svake dvije godine morati polagati test za operatera.

S druge strane, ako upravljate letjelicom koja se uklapa u postojeće kriterije, onda nećete spadati u novi zakon, već ćete biti "pokriveni" starim.

Na žalost mnogih tvrtki poput Amazona, prijedlog zakona nije tako susretljiv i fleksibilan prema korištenju robotiziranih droneova za potrebe leteće dostavne službe, jer će prema novim propisima, operater morati čitavo vrijeme imati letjelicu u svojem vidokrugu.

Pored toga morat ćete letjeti isključivo danju, ostati ispod visine od 500 stopa (152,4 m), te nećete smjeti ići brže od 100 mph (160,93 km/h). 

Prijedlozi novog zakona su otvoreni za javnu raspravu u sljedećih 60 dana, pa postoji mogućnost da dođe do određenih korekcija i manjih izmjena, no očito je da se FAA više brine za sigurnost zračnog prometa nego što želi razvijati budućnost komercijalnih droneova.

U Hrvatskoj dakako još nemamo nikakve zakone, no Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je izradila i na svojim Internet stranicama objavila nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova, pa možete usporediti naš i američki prijedlog. 

Izvor: FAA

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Prijedlog-zakona-protiv-robotskih-dostavljaca

Podijeli