Poljaci na ulicama protiv ACTA sporazuma

  • Objavljeno u Svijet
image

Međunarodni trgovinski sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), sličan je prijedlozima nedavno odbačenih zakona protiv piratstva (SOPA i PIPA), koji su doveli do velikih prosvjeda u SAD i u svijetu, osudu Googlea, Facebooka, Yahooa i drugih velikih kompanija, a zbog njih su Wikipedija i još nekoliko drugih web servisa na određeno vrijeme iz protesta zamračili sadržaje svojih stranica.

Za razliku od PIPA-e i SOPA-e, ACTA je sporazum koji želi postići jednake međunarodne standarde zaštite autorskih prava za sve zemlje potpisnice, a odnosi se ponajviše na na glazbenu, filmsku, modnu i farmaceutsku industriju, odnosno sve one u kojima se često dešavaju krađe intelektualnog vlasništva i patenata.

Ovih je dana potpisivanju ACTA sporazuma pristupila i Poljska, usprkos prosvjedima desetaka tisuća građana koji su protestirali ispred ureda Europskog parlamenta u Varšavi i u drugim poljskim gradovima, a nekoliko dana uoči potpisivanja započeli su i koordinirani hakerski napadi na stranice svih vladinih institucija.

Prosvjednici protiv ACTA zakona drže kako će on omogućiti blokiranje internetskih sadržaja, te time ugroziti temeljna ljudska prava i slobode.

Sporazum je do sada potpisalo više država, uključujući SAD, Australiju, Kanadu, Singapur, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju, a sprema se i Irska, dok se Europska Unija također obvezala na potpisivanje, mada još nije poznato kada će do toga doći.

Osim što prosvjeduju protiv ACTA zakona, Poljaci su izašli na ulice i zbog toga što je vlada o njemu pregovarala u tajnosti, odnosno nije pokrenula javnu raspravu, a drže kako je trebao biti raspisan i referendum.

VIDEO - Protesti u Poljskoj protiv ACTA zakona

Podijeli