Krađe mobitela u Velikoj Britaniji porasle za 400 posto

  • Objavljeno u Svijet
image

Kada govorimo o kriminalnim aktivnostima vezanim uz pametne telefone, obično mislimo na krađe podataka. No britanska policija je ovih dana iznijela podatke o puno manje sofisticiranom kriminalu, klasičnim krađama mobitela, koje su protekle godine u nekim područjima zabilježile nevjerojatan porast od 400 posto u odnosu na godinu prije.

Najveće povećanje krađa mobitela dešava se u londonskom kvartu Islington, gdje je tijekom 2011. godine zabilježeno 786 krađa mobitela, za razliku od 2010. godine kada ih je bilo samo 157.

Britance posebno brinu drske krađe na ulici, kada se osobi koja razgovara, doslovce iz ruke istrgne mobitel, nakon čega počinitelj brzo otrči ili pobjegne biciklom.Prema podacima policije, britanskim građanima se godišnje ukrade između 250.000 i 300.000 mobitela, no naglašavaju kako je brojka zasigurno daleko veća, jer mnogi građani takve krađe ne prijavljuju.

Zbog ovakvog drastičnog povećanja krađa, britanska policija građanima savjetuje da mobitele drže u džepu, te da tijekom razgovora na ulici koriste handsfree.

Karen Gilmour, šef odjela krađa u policiji Islingtona, navodi kako je krađa mobitela na ulici postala posebno popularna među mladim prijestupnicima, a najviše se kradu skupi Android i iPhone pametni telefoni

Podijeli