Pilotska dozvola za upravljanje komercijalnim droneovima

  • Objavljeno u Svijet
image

Američka uprava za civilno letenje FAA, odlučila je malo zasmetati Amazonu, Googleu i drugim tvrtkama koje žele razviti komercijalne servise i usluge pomoću bespilotnih drone letjelica, jer će za njihovo korištenje operateri trebati pilotsku licencu, istu kao za upravljanje konvencionalnim zrakoplovima.

Pored toga, prema izvoru kojim raspolaže Wall Street Jorunal, komercijalni droneovi će smjeti letjeti isključivo tijekom dana, na maksimalnoj visini od 400 stopa (122 m), a ta će se pravila odnositi na sve bespilotne letjelice težine do 22,5 kg, što znači da bi teoretski ova pravila trebala jednako vrijediti za veće droneove, kao i za one koje držimo igračkama.

FAA će prijedlog ovih pravila objaviti prije kraja ove godine, nakon čega će biti pokrenuta javna rasprava, a nove odredbe bi trebale postati pravomoćne kroz dvije godine. Obzirom da gotovo sva pravila FAA vrijede u čitavom svijetu, vrlo je vjerojatno da će se naći i u našem zakonodavstvu.

Eto sada znate, ako se spremate poslati drone na neku nogometnu utakmicu, morat ćete prvo položiti dozvolu za upravljanje avionom. 

Izvori: WSJ, Techme

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Pilotska-dozvola-za-upravljanje-komercijalnim-droneovima

Podijeli