Personalizirane AI playliste uz promptove

  • Objavljeno u Svijet
image

Spotify je već postigao uspjeh sa svojom popularnom AI DJ značajkom, a sada usluga za streaming glazbe uvodi AI u kreiranje playlista. Tvrtka je u ponedjeljak predstavila AI playliste u beta verziji, novu opciju koja korisnicima omogućuje generiranje playliste na temelju pisanih uputa.

Ova će značajka najprije postati dostupna korisnicima na Android i iOS uređajima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji te će se dalje razvijati u sljedećim mjesecima. Nadamo se da će uskoro stići i na naše tržište.

Osim standardnih zahtjeva za kreiranje playlista, poput onih koji se temelje na žanru ili vremenskom okviru, Spotifyjeva upotreba AI znači da ljudi mogu tražiti širi spektar prilagođenih playlista, poput "pjesme za serenadu mog mačka" ili "ritmovi za borbu protiv zombi apokalipse", sugerira Spotify. Upute mogu uključivati različite stvari, poput mjesta, životinja, aktivnosti, filmskih likova, boja ili emotikona. Tvrtka napominje da se najbolje playliste generiraju koristeći upute koje sadrže kombinaciju žanrova, raspoloženja, umjetnika i desetljeća, međutim.

Spotify također koristi svoje razumijevanje korisničkih ukusa kako bi prilagodio playliste koje stvara s ovom značajkom.

Nakon što je playlista generirana, korisnici mogu koristiti AI za revidiranje i usavršavanje konačnog rezultata izdavanjem naredbi poput "manje živahno" ili "više pop", na primjer. Korisnici također mogu povući prst ulijevo na bilo koju pjesmu kako bi je uklonili s playliste.

Što se tehnologije tiče, Spotify kaže da koristi velike jezične modele (LLM-ove) za razumijevanje namjere korisnika. Zatim, Spotify koristi svoju tehnologiju personalizacije - informacije koje ima o povijesti i preferencijama slušatelja - kako bi ispunio upute i stvorio personaliziranu AI-generiranu playlistu za korisnika.

Značajka se nalazi u kartici "Vaša biblioteka" u Spotifyjevoj aplikaciji dodirivanjem plus gumba (+) u gornjem desnom dijelu zaslona. Pojavljuje se izbornik s AI playlistom kao novom opcijom pored postojećih opcija "Playlist" i "Blend".

Ako slušatelj ne može smisliti nikakve upute za isprobavanje, Spotify nudi prijedloge uputa kako bi pomogao ljudima da započnu, poput "fokusirajte se na posao s instrumentalnom elektronikom", "ispunite tišinu s glazbom iz pozadine kafića", "podižite raspoloženje sa zabavnim, ritmičnim i pozitivnim pjesmama" ili "istražite specifičan žanr poput Witch House" i mnoge druge.

Da biste sačuvali AI playlistu, dodirnite gumb "Stvori" da je dodate u biblioteku.

Tvrtka napominje da AI ima ograničenja oko sebe tako da neće reagirati na uvredljive upute ili one usmjerene na trenutne događaje ili specifične brendove.

Podijeli