Kina traži da HarmonyOS bude bolji od Windowsa i Androida

  • Objavljeno u Svijet
image

Uprava kineskog grada Shenzena pokrenula je program čiji je cilj da Huaweijev operativni sustav HarmonyOS, koji je izrađen na temelju izvornog otvorenog koda Androida, postane moćni OS koji će nadmašiti Windowse, Android i iOS.

Huaweijev HarmonyOS je nastao kada je tvrtka zaobišla američke sankcije 2019. godine i nastavila proizvoditi svoje pametne telefone za domaće i inozemno tržište, a operativni sustav je potom prilagođen i za druge Huaweijeve uređaje, uključujući računala, tablete, pametne satove i televizore.

Mada je HarmonyOS s vremenom postao prilično konkurentan na tržištu aplikacija, najveća mu je mana što ne uključuje aplikacije američkih tvrtki poput Gmaila, Facebooka, Instagrama i YouTubea. Mada postoje instaleri trećih strana koji omogućuju da si ih naknadno sami instalirate, većina korisnika pametnih telefona nije sklona tome, bilo iz neznanja ili lijenosti, jer smatraju (opravdano) da bi se trebale naći uređaju čim ga kupite, kao što je to slučaj na uređajima Samsunga, Applea i drugih proizvođača.

Vlada u Shenzenu se ne želi baviti američkim aplikacijama, što više, smatra da one nisu uopće potrebne korisnicima, već je pokrenula "Akcijski plan za potporu razvoja izvornih HarmonyOS aplikacija otvorenog koda", koje bi trebale nadomjestiti one kojih nema te poticati developere da rade softver za HarmonyOS u gradu i pokrajini.

Vlada želi da HarmonyOS ovim programom poticaja dobije pola milijuna developera, što je doista jako ambiciozno i jasno je da je spremna uložiti veliki novac u to.

Mislimo da bi Huawei radije da se Kina izbori za ukidanje američkih sankcija, jer bi ovo moglo pomoći samo povećanju korisnika u Kini (možda), ali će morati poštovati direktivu s crvenog vrha.

Izvor: https://chinascope.org/archives/34811

Podijeli