Opasnosti Interneta stvari i povezanih kućnih uređaja

  • Objavljeno u Svijet
image

Nekoliko zadnjih informatičkih i tehnoloških sajmova poput nedavno održanog CES-a, ukazalo je na jedan tehnološki trend (i biznis) od kojeg se očekuje ogroman rast u našoj skoroj budućnosti. Pogodili ste, radi se o takozvanom "Internetu stvari" (IoT), sustavima koji će na Internet povezati sve naše kućanske aparate, nakit, odjeću, pa čak i nas same.

S jedne strane, to će nam donijeti mnogo koristi i olakšati svakodnevni život i rad, no s druge strane, pametne kućne brave, glačala, pećnice, bojleri, klima uređaji i slični uređaji kojima ćete moći upravljati na daljinu putem svojeg računala ili pametnog telefona, predstavljaju veliki rizik u pogledu sigurnosti. Toga je svjesna i Američka Federalna Trgovinska Komisija (FTC), koja je objavila dokument na više od 50 stranica, u kojem ukazuje na potrebu za čim većim povećanjem zaštite takvih sustava.

Prema podacima FTC-a, u svijetu već postoji više od 25 milijardi uređaja spojenih na Internet, a njihov broj će se do 2020. godine udvostručiti.

Obzirom da su svi ti uređaji dizajnirani za komunikaciju s Internetom, njihovi podaci predstavljaju potencijalni rizik za zlouporabe, koje bi mogle dovesti do vrlo opasnih posljedica.

Izvještaj koji možete pogledati na poveznici izvora ove vijesti u cijelosti, pokriva sve elemente važne za zaštitu IoT sustava, uključujući tzv. "korporativnu kulturu", odnosno potrebu da tvrtke koje proizvode takve uređaje moraju imati zaposlene osobe koje će biti odgovorne za sigurnost. Tu se također govori i o tehnološkim zahtjevima, koji uključuju korištenje kvalitetne enkripcije podataka.

FTC piše i o tri dodatna područja koja su također važna za razvoj IoT sustava, o kojima bi tvrtke trebale voditi računa, a to su minimalizacija podataka, informiranje i mogućnosti izbora.

Minimaliziranje podataka znači da bi tvrtke trebale čuvati privatnost svojih korisnika na taj način da prikupljaju minimum njihovih privatnih podataka, odnosno samo one podatke koji su nužni. Što se tiče informiranja i mogućnosti izbora, to bi značilo da tvrtke trebaju biti vrlo transparentne pri obavještavanju svojih korisnika o informacijama koje će se prikupljati, a FTC također želi da se korisnicima jasno ponude mogućnosti izbora podataka koji se prikupljaju i dozvola za njihovo korištenje,  

Pored toga FTC upozorava da podaci koje recimo prikuplja vaše pametno auto računalo o navikama vožnje, mogu utjecati na cijene životnog i zdravstvenog osiguranja, dok vaši pametni televizori mogu slati podatke oglašivačima, koji će vam temeljem njih slati ciljane oglase i ponude. Dakako, to nije ništa novo, jer se trgovina podacima na Internetu već odavno pretvorila u unosan biznis, no kada čitavi naši životi budu spojeni na Internet, trebat će nam vrlo kvalitetna zaštita, kako od hakiranja, tako i od zlouporabe od strane bezobzirnih tvrtki, organizacija i pojedinaca. 

Čestitamo vam 28. siječnja, Europski dan zaštite osobnih podataka!

Izvor: FTC

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Opasnosti-Interneta-stvari-i-povezanih-kucnih-uredaja

Podijeli