Istražuje se gubitak datoteka na Google Driveu

  • Objavljeno u Svijet
image

Jesu li vam neke datoteke nestale s vaše Google Drive pohrane u oblaku? Nedavno su se brojni korisnici žalili da su im nestale datoteke, mape i podaci stari mjesecima ili godinama, što je primijetio i Google, odlučivši provesti istragu.

Nakon početne istrage Google kaže da se čini kako nestanak datoteka uzrokuje aplikacija Drive for Desktop, te navodi da se radi o problemu sa sinkronizacijom.

"Istražujemo izvješća o problemu koji utječe na ograničeni podskup Drivea za korisnike desktop računala i javit ćemo se s dodatnim ažuriranjima", navodi Google i preporuča sljedeće:

-          Nemojte kliknuti "Odspajanje računa" unutar Drivea za radnu površinu

-          Nemojte brisati ili premještati mapu podataka aplikacije: Windows: %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\DriveFS

-          macOS: ~/Library/Application Support/Google/DriveFS

"Ako imate mjesta na tvrdom disku, preporučujemo da napravite kopiju mape podataka aplikacije", dodaje Google.

Problem je očito vrlo nezgodan jer se primjerice jedan korisnik požalio da je nestala proračunska tablica troškova njegove tvrtke koju su redovito ažurirali, čime su izgubili sve podatke u posljednjih 5 godina.

Google nudi nekoliko načina za oporavak (ili barem provjeru) izbrisanih datoteka. To uključuje provjeru smeća koje se sada automatski prazni nakon 30 dana. Također je dobro provjeriti ploču aktivnosti (activity panel), koja prikazuje sve izbrisane ili premještene datoteke zajedno s relevantnim datumom.

Nadamo se da ćemo uskoro dobiti detaljnije Googleovo objašnjenje. Nama zasad još ništa nije nestalo s Google Drivea.

Podijeli