Igre u Europi će imati upozorenje za loot boxove

  • Objavljeno u Svijet
image

Europska organizacija za dobnu klasifikaciju video igara PEGI (Pan European Game Information), uvodi stroža pravila za "loot boxove" unutar video igara koji se kupuju za pravi novac, pa će se na igrama zajedno s upozorenjem da sadrže loot boxove morati nalaziti i obavijest izdavača s dodatnim informacijama o vrstama i namjenama in-game kupnje.

Na kutijama s igrama ili stranicama za digitalni download će se nalaziti nova markica (slika gore), koja će uz preporučenu dob i natpis o eventualnim nasilnim sadržajima morati sadržavati i obavijest o kupovini unutar igre, odnosno "In-game purchases".

Igre s mogućnostima kupnje raznih predmeta, oružja i opreme sve se češće nude na tržištu, a prodaja "loot boxeva" u brojnim igrama je postala veliki biznis, na kojem izdavači češće zarađuju više nego na samoj prodaji svojih naslova.

Ova odluka organizacije PEGI dolazi nakon izvještaja organizacije Internet Matters u kojem se navodi da jedna četvrtina od 2.000 anketiranih roditelja izražava zabrinutost o količinama novca koji njihova djeca u dobi od 4 do 16 godina troše na in-game kupnje.

Izvor: PEGI