Honda napušta Formulu 1 i fokusira se na gorive ćelije

  • Objavljeno u Svijet
image

Poznata japanska tvrtka Honda, koja je najpoznatija po motociklima i automobilima, mada je već postala i poznato ime u robotici, odlučila je napustiti Formula 1 natjecanja u kojima je sudjelovala već desetljećima. U svojem priopćenju Honda navodi kako odlazi iz Formule 1 kako bi se mogla fokusirati na istraživanje i razvoj gorivih ćelija i baterija za električna vozila.

U Formuli 1 Honda trenutno sudjeluje kao proizvođač hibridnih jedinica za tim Red Bull Racing, kao i za drugi Red Bullov tim Scuderia AlphaTauri.

Honda kaže kako je postigla svoj cilj s tri pobjede do sada u aktualnoj sezoni Formule 1, a kako vidi da se autoindustrija trenutno nalazi u tranziciji koja se događa jednom u stotinu godina, ne želi da je išta ometa u sudjelovanju razvoja tehnologija koje dovode do "ugljične neutralnosti".

Iz tog razloga Honda će novac koji je trošila za Formulu 1 preusmjeriti na istraživanje i razvoj zelenih pogonskih jedinica poput gorivih ćelija i baterija za električna vozila. Svo znanje koja je stekla u Formuli 1, posebice u domeni područja zelene energije i tehnologija goriva,  transferirat će u svoj novi istraživački centar. 

Obzirom da se Honda obvezala da će do 2050. godine proizvoditi isključivo vozila na zelenu energiju, nastoji se oslobađati svega što bi je moglo usporiti u primicanju tom cilju, pa je prva žrtva bila Formula 1.

Hoće li se iz benzinske Formule možda prebaciti u Formula E natjecanja za sada nije poznato, ali nekako vjerujemo da se neće potpuno odreći motosporta.