Apple tuži partnera jer nije uništio 100 tisuća iPhoneova

  • Objavljeno u Svijet
image

Apple je podnio sudsku tužbu protiv tvrtke Geep Canada, jer je vratila na tržište više od 100.000 uređaja koji su trebali biti rastavljeni i reciklirani.

Ako ste pratili Appleova događanja, više puta ste mogli čuti da ekipa iz Cupertina investira poprilično u smanjenje utjecaja na okoliš, u sklopu čega je i angažiranje partnerskih tvrtki koje su zadužene za rastavljanje i recikliranje raznih uređaja, a među njima je i Geep Canada, koja je dobila taj posao zbrinjavanja stare elektronike.

Međutim, kako se navodi u tužbi, Geep Canada je umjesto recikliranja, vratila na tržište više od 100 tisuća uređaja među kojima su iPhoneovi, iPadovi i Apple Watchevi koji su trebali biti uništeni za proces recikliranja. 

Apple kaže da je partnerska tvrtka od siječnja 2015. i prosinca 2017. godine reciklirala više od 532.000 iPhoneova, 25.670 iPadova i 19.000 Apple Watche satova, no 100.000 otpisanih uređaja se pojavilo u ponudama raznih teleoperatera.

Apple stoga ne traži samo novac koji je Geep Canada zaradio na prodaji uređaja, već i odštetu za nepoštivanje ugovora u ukupnoj visini od 22,7 milijunadolara.

Apple je i prije tužbe već razvrgnuo partnerstvo s tvrtkom Geep Canada koja još nije izdala službeno priopćenje u vezi ovoga.