Glavni tajnik očekuje cyber napade na NATO

  • Objavljeno u Svijet
image

Idući tjedan u Brusselsu će se održati samit NATO saveza, na kojem se između ostalih očekuje i američki predsjednik Joe Biden.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na summitu planira pokrenuti raspravu o velikim cyber napadima na državne institucije zemalja članica koji su u posljednje prilično učestali, a prema nekim informacijama iz obavještajnih krugova očekuju se novi, koji bi mogli ozbiljno ugroziti sigurnost građana.

Stoltenberg se po tom pitanju nedavno sastao s Bidenom u Bijeloj kući, kada ga je izvijestio da se očekuju još učestaliji i sofisticiraniji kibernetski napadi na saveznike u NATO-u, a posebno na Sjedinjene Države.

Stoltenberg vjeruje da iza većine cyber napada na članice NATO-a stoji Rusija koja štiti i vjerojatno potiče hakerske skupine koje su nastale u okviru ili uz potporu ruske vlade i vojske.

Zanimljivo je da Stoltenberg cyber napade ne dovodi u vezu s vladom Kine, koju ne doživljava kao glavnog  protivnika, jer smatra da je Kina pokazala spremnost na suradnju na poljima trgovine, klimatskih promjena i kontroli naoružanja.

Očekuje se da će se na NATO samitu povesti rasprava o hitnom uvođenju akcijskog plana koji će uključivati kolektivnu obranu od ransomware napada, dijeljenje informacija o rizicima i rješavanje problema koje stvaraju kriptovalute kojima NATO očito nije previše oduševljen.

Podijeli