FBI objavio dosje Stevea Jobsa

  • Objavljeno u Svijet
image

Odmah nakon smrti Stevea Jobsa, američki novinar Michel Morisy je od FBI-a zatražio objavu njegovog dosjea, što je prema američkom zakonu pod nazivom Freedom of Information Act, ova obavještajna agencija bila dužna učiniti, pa je tako ovih dana taj povjerljivi dokument ugledao svjetlo dana.

Prema podacima iz dosjea, FBI je morao provesti istragu o pokojnom Jobsu 1991. godine, kada se razmatrala njegova pozicija za mjesto Predsjedničkog izvoznog savjetnika SAD-a.

Nakon provedene istrage u kojoj je ispitivana sigurnosna procjena za obavljanje državne funkcije, FBI mu je dodijelio sigurnosnu kategoriju Level III, što je za klasu više od kategorije koju je već stekao 1988. godine pod nazivom Top Secret. Sigurnosne kategorije za obavljanje državnih funkcija obuhvaćaju kategorije Level I, Level II, Level III i Top Secret.

U dosjeu se navode detaljni podaci iz Jobsovog rada i života, uključujući sudske tužbe u kojima je direktno ili indirektno bio uključen, poput slučaja tužbe protiv tvrtke Apple Computer iz 1984.

U spisu se nalazi i prepiska razgovora koji je FBI objavio s neimenovanim svjedokom čije je ime zacrnjeno, koji je rekao da je Apple tužio Jobsa nakon njegovog odlaska iz tvrtke, jer je "sa sobom uzeo važne poslovne podatke i poveo ključno tehničko osoblje". Taj slučaj je bio odbačen od strane suda.

FBI-eva istraga je obuhvatila i osobe koje su Jobsu izražavale podršku, kao i njegove protivnike, no njihova imena su također zatamnjena, a među zanimljivim izjavama je jedna u kojoj nepoznata osoba FBI-u govori da Jobs "nije potpuno ispravan i iskren".

U dosjeu se navode i izjave u kojima nepoznate osobe karakteriziraju Jobsa kao čovjeka koji "izvrće istinu i uništava stvarnost kako bi postigao svoje ciljeve".

Osim raznih izjava osoba koje je FBI ispitivao, u dosjeu se nalaze već poznate činjenice iz njegovog života, uključujući uzimanje marihuane i LSD-a u mladosti, te slučaj s vanbračnom kćerkom koju nije financijski pomagao.

Na kraju spisa FBI izriče procjenu o percepciji javnosti o Jobsu, u kojoj se navodi da mu se velika većina ljudi divi, dok ga vrlo malo osoba ne voli.

Sigurni smo kako su Morisy i drugi mediji od ovog dosjea očekivali daleko više pikanterija iz života Stevea Jobsa, no očito je da FBI o njemu nije uspio izvući ništa što bi ga kompromitiralo, te niti jednu informaciju koja bi bila nepoznata javnosti. Naravno, pod uvjetom da su doista objavili čitav dosje.

Podijeli