Ericsson plaća milijardu dolara zbog podmićivanja

  • Objavljeno u Svijet
image

Nakon tri godine pravne bitke s Američkim ministarstvom pravosuđa i Američkom komisijom za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC-om), Ericsson je pristao na nagodbu po kojoj  će morati platiti kaznu veću od milijardu dolara zbog korupcije u više država svijeta, među kojima su zasad poznati slučajevi u Kini, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu. 

Tvrtka je između ostaloga optužena za kršenje američkog zakona Foreign Corrupt Practices Act između 2000. i 2016. godine, potkupljivanjem vladinih dužnosnika i lokalnih korisnika i krivotvorenje podataka, dok ju je SEC optužio za podmićivanje između 2011. i 2017. godine. 

Nagodba će osloboditi Ericsson od daljeg kriminalnog progona, što znači da najvjerojatnije nitko zbog ovih optužbi neće završiti u zatvoru, a nova uprava na čelu s Borjeom Ekholmom koji je preuzeo upravljanje Ericssonom 2017. godine izdala je priopćenje da je korupcija za njih "potpuno neprihvatljiva", kao da ih se to uopće ne tiče, jer su to činili "neki drugi".

Nije nam poznato hoće li u zatvoru barem završiti oni koji su primali mito, a voljeli bismo saznati i koji su ti imenom i prezimenom, jer bismo možda mogli saznati i neko nama poznato ime.

Čitavo medijsko priopćenje Ericssona povodom ovog slučaja možete pronaći na ovoj poveznici.