AI kamere love vozače koji koriste telefone

  • Objavljeno u Svijet
image

Korištenje telefona u vožnji jedan je od posebno opasnih problema po sigurnost prometa, a otkrivanje vozača koji čine takve prekršaje prilično je teško.

Vlada savezne australske države Novi Južni Wales započela je s korištenjem prvih kamera koje mogu automatski prepoznati vozače koji u vožnji koriste telefone za razgovore ili pisanje poruka. Sustav koristi umjetnu inteligenciju koja je u stanju prepoznati znakove korištenja telefona iz snimki stacionarnih ili mobilnih policijskih kamera. Nakon toga AI upozorava ljudske operatere da pregledaju sporne snimke kako bi se smanjila mogućnost greške u prepoznavanju činjenja tog prekršaja. 

Tijekom prva tri mjeseca od uvođenja sustava, policija će samo upozoravati vozače koje AI uhvati u "prometnom grijehu", a nakon toga će dobivati prilično velike kazne u visini od 344 australska dolara za korištenje telefona pri vožnji na običnim prometnicama, pa sve do 457 dolara za slučajeve kada ih se uhvati u školskim zonama, a predviđeni su i "nagradni" bodovi.