Engleski nogometni klubovi pod udarom hakera

  • Objavljeno u Svijet
image

Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost NCSC objavio je izvještaj u kojem ističu da se u posljednje vrijeme pod udarom cyber kriminalaca sve češće nalaze klubovi Prve nogometne lige (Premier League), a hakiranja koja nerijetko rezultiraju krađom novca postala su svakodnevna pojava.

U jednom od najvećih novih incidenata hakeri su umalo ukrali milijun funti, kada je jedan od menadžera jednog velikog neimenovanog kluba online vodio pregovore o transferu igrača i započeo je s prijenosom novca. Zahvaljujući intervenciji banke kod koje klub ima račun, prijenos novca na račun hakera je u posljednji čas spriječen.

NCSC ne navodi koji su klubovi do sada bili pod napadima hakera, ali ističu da je u jednom nedavnom incidentu cyber kriminalcima uspjelo ukrasti 15.000 britanskih funti kada je jedan dužnosnik kluba kupovao sportsku opremu na lažnoj stranici eBaya.

Nije nam poznato jesu li i hrvatski nogometni klubovi zanimljivi cyber kriminalcima. Vjerojatno nisu jer ih većina grca u dugovima i besparici, ali bi se sigurno mogao naći poneki koji ima lijepe svote novca na računu.