AI predviđa tko će umrijeti u Igri prijestolja

  • Objavljeno u Svijet
image

Grupa studenata Tehničkog sveučilišta u Münchenu (TUM), uoči šeste sezone Igre prijestolja 2016. godine kreirala je AI koji je temeljem obrade ogromnih količina podataka nastojao ustanoviti tko će preživjeti, a tko stradati. Obzirom da je AI bio prilično uspješan, pa je pogodio da će John Snow preživjeti, a Tommen Baratheon umrijeti, TUM ga je odlučio ponovno aktivirati kako bi nekoliko dana uoči početka posljednje sezone iznio postotak preživljavanja za sve glavne likove.

Kako se čini, loše se piše Bronnu, Gregoru Cleganeu (The Mountain), Sansi Stark, Branu Starku i Sandoru Cleganeu (The Hound), dok umjetna inteligencija iz podataka više od 2000 likova, informacija iz Game of Thrones Wiki i Wiki of Fire and Ice, daje samo 1% mogućnosti za stradanje mamici zmajeva Daenerys Targaryen, a vrlo vjerojatno je da će također preživjeti Tyrion Lannister, Varys, Samwell Tarly i Jaimie Lannister, dok Jon Snow ima 12 posto šanse da ga autori serije zatuku prema uputama Georgea R.R. Martina. To je čak više od zločeste Cersei Lannister kojoj je dao samo 5% šanse za odlazak na drugi svijet. Arya Stark koja je u posljednje dvije sezone postala jako omiljeni lik među fanovima, ima vjerojatnost od 47% da neće živjeti dugo i sretno.

Koliko će AI biti uspješan saznat ćemo ubrzo, obzirom da ovu nedjelju počinje veliko finale. Najveći fail za umjetnu inteligenciju bio bi kada bi autori pobili sve ljude i predali vlast Bijelim hodačima, što djeluje nevjerojatno, ali nas ni to ne bi potpuno šokiralo. Zapravo pomalo nas i veseli ta suluda ideja.

Kolike šanse AI u postocima daje vašim omiljenim likovima pogledajte na stranici A song of ice and data na ovoj poveznici.  

Podijeli