AI će uskoro trošiti četvrtinu struje čitave Amerike

  • Objavljeno u Svijet
image

Prema izviješću Međunarodne agencije za električnu energiju IEA Electricity 2024, umjetna inteligencija stravično raste u potrošnji električne energije. Između ostaloga, upiti koje upućujemo ChatGPT-u, troše 10 puta više struje od pretraživanja na Googleu, što doprinosi enormnoj potrošnji energije u podatkovnim centrima koji obrađuju upite.

Za usporedbu, jedna tipična pretraga na Googleu troši oko 0,3 Wh energije, dok upit ChatGPT-u utroši 2,9 Wh. Imajući u vidu da dnevno imate 9 milijardi pretraga, to će tražiti dodatnih 10 TWh energije, posebice ukoliko će i Googleove pretrage koristiti umjetnu inteligenciju.

Šef poznatog proizvođača čipova Arma, Rene Has, upozorava da je AI nezasitan za energijom te će prema procjenama, do 2030. godine biti odgovoran za 25 posto ukupne potrošnje energije u SAD-u, gdje se nalazi najviše podatkovnih centara koji obrađuju upite AI chatbotovima i drugim alatima umjetne inteligencije, a on očekuje da će se potrošnja energije zbog AI upita uskoro udesetorostručiti.

Osim potrošnje energije AI je odgovoran i za nestašice hardvera pa je primjerice Elon Musk rekao da će njegov Grok 3, samo za treniranje modela trebati 100.000 Nvidia H100 GPU-a. Kada se zna da svaki 700-vatni Nvidia H100 može potrošiti do 3.740 kilovata struje godišnje, jasno je da će nam budućnost biti jako žedna struje, što će tražiti veliku proizvodnju energije, a to će opet utjecati na povećanje potrošnje fosilnih goriva, jer obnovljivi izvori neće moći zadovoljiti sve potrebe u skoroj budućnosti.

Kako se čini, umjetna inteligencija nas možda neće pomesti sa Zemlje zato jer će postati pametnija od nas, već nam najviše prijeti zbog velike proždrljivosti.

Podijeli