57 kompanija odgovorno za 80 posto CO2 u svijetu

  • Objavljeno u Svijet
image

Prošla godina bila je najtoplija ikada zabilježena i Zemlja se kreće prema globalnom zagrijavanju od 2,7 stupnjeva, a veliki proizvođači fosilnih goriva i cementa aktivno pogoršavaju stvari.

Novo izvješće Carbon Majors Database otkrilo je da je samo 57 kompanija odgovorno za 80 posto globalnih emisija ugljičnog dioksida između 2016. i 2022. Trideset osam posto ukupnih emisija tijekom tog razdoblja dolazilo je iz nacionalnih država, 37 posto iz entiteta u državnom vlasništvu a 25 posto od tvrtki u vlasništvu investitora.

Gotovo 200 strana usvojilo je Pariški sporazum iz 2015. godine, obvezujući se na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Međutim, 58 od 100 tvrtki u vlasništvu države i investitora u bazi podataka Carbon Majors povećalo je svoju proizvodnju u godinama nakon toga.

Međunarodna agencija za energiju utvrdila je da se potrošnja ugljena povećala za osam posto u sedam godina na 8,3 milijarde tona, što je rekordna vrijednost.

Izvješće navodi državnu tvrtku Coal India kao jednog od tri najveća proizvođača ugljičnog dioksida. Ruska državna energetska tvrtka Gazprom i državna naftna tvrtka Saudi Aramco nalaze se na drugom i trećem mjestu najvećih krivaca za štetne emisije, dok je Exxon Mobil na vrhu  ljestvice američkih kompanija s udjelom od 1,4 posto u globalnoj emisiji ugljičnog dioksida.

"Ove su tvrtke ostvarile milijarde dolara profita poričući problem te odgađajući i opstruirajući klimatsku politiku. Troše milijune na reklamne kampanje o tome da su dio održivog rješenja, dok cijelo vrijeme nastavljaju ulagati u više vađenja fosilnih goriva", izjavila je Tzeporah Berman, direktorica međunarodnog programa u Stand.earth organizaciji. "Ova otkrića naglašavaju da, više nego ikad, trebamo naše vlade da se suprotstave tim tvrtkama, i potrebna nam je nova međunarodna suradnja kroz Ugovor o fosilnim gorivima kako bismo zaustavili širenje fosilnih goriva i osigurali istinski pravednu tranziciju."

Podijeli