Odabrani najbolji od najboljih na webu i u inovacijama

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Dobitnicima ovogodišnjeg nacionalnog natječaja VIDI Awards dodijeljene su nagrade VIDI Web Top 100 za najbolje hrvatske web stranice te VIDI e-novation za najbolje hrvatske inovacije u području visoke tehnologije. Ovogodišnja dodjela prestižnih nagrada odvijala se na nekoliko lokacija u Zagrebu, ovisno o osobnoj orijentaciji i afinitetima dobitnika, što je popraćeno dinamičnim dokumentarcem o VIDI Awards 2011.

VIDEO - Dokumentarac Vidi Awards 2011.

Kraljevi hrvatskog weba

Na najveći nacionalni natječaj za najbolje Webove u Hrvatskoj i regiji, pod nazivom  VIDI WEB TOP 100, ove godine prijavilo se oko 2.700 webova, no filtar Stručnog vijeća sastavljenog od profesionalaca iz web industrije prošlo je njih samo 1.739, koji su i ušli u krug nominiranih. Samom nominacijom ti su webovi ušli u krug odabranih, jer su zadovoljili tehnološke i sadržajne zahtjeve kakvi karakteriziraju suvremene webove.

Najbolje hrvatske webove nakon toga procjenjivao je žiri sastavljen od 60-tak stručnjaka iz raznih područja znanosti, gospodarstva i tehnologije, te hrvatskih redakcija i organizacija . Između 1739 nominiranih žiri je birao najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih stranica u 11 kategorija: Korporativne stranice; Znanost, obrazovanje, kultura; Zabava, moda, glazba; Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi; Mediji, novosti, oglasnici; Mobilni web; Blogovi; Turizam i putovanja; Sport, zdravlje, prehrana; WEB promocija i ExU.

Najbolji od najboljih po kategorijama:

Korporativne stranice - www.rimac-automobili.com Znanost, obrazovanje, kultura - www.cmj.hr Zabava, moda, glazba - www.overflow-tv.com Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi - www.lzmk.hr Mediji, novosti, oglasnici - www.dnevnik.hr Mobilni web - SmartWay Blogovi - damijenestoslatko.com Turizam i putovanja - www.pakostane.hr Sport, zdravlje, prehrana - www.volim-jabuke.com ExU - jazkuham.siWEB promocija - www.pjevac.hr

Možemo zaključiti da je žiri ove godine imao najteži posao u 13 godina postojanja natječaja Vidi Web Top 100. Postoji veliki broj domaćih webova, no ove je godine po prvi put potpuno došlo do izražaja da dobar web čini njegov sadržaj. Naime, tehnološko znanje, koje je u našem slučaju već prije odredilo Stručno vijeće, jednostavno mora biti zadovoljeno u startu, dok pravu dodanu vrijednost čini upravo sadržaj weba koji privlači posjetitelje. Ukratko rečeno, sadržaj je po prvi put do nogu potukao tehničku izvedbu, a time se povodio i Žiri.

Stoga smo ovaj izbor najboljih u svojim kategorijama nazvali „najboljim od najboljih“, a ne „pobjedničkim“ Webovima, jer kao što smo rekli, pobjednici su svi!Svi nominirani, najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih Webova, te dobitnici Vidi Web Top 100 nagrada, u jedanaest kategorija, mogu se naći na web stranici top100.vidi.hr.

Najava web oluje

Veliki broj nominiranih kvalitetnih webova potvrdio je činjenicu kako Hrvatska ima najrazvijenije Web tržište u regiji, zahvaljujući velikoj penetraciji korisnika Interneta od čak 60%, što ju smješta na 31. mjesto liste najnaprednijih internetskih i komunikacijskih ekonomija, što pokazuje istraživanje koje je na uzorku od 152 zemlje napravila UN-ova organizacija International Telecommunication Union (ITU). 

Ali mjesta razvoju još ima. Naime prema statistikama CARNeta, u Hrvatskoj je registrirano  71.368 .hr domena, 11.489 .com.hr, 1.554 .from.hr, što čini brojku od ukupno 84.411 hrvatskih Internet domena. Ako se uzme u obzir da je u Hrvastkoj registrirano oko  160.000 aktivnih poslovnih subjekata, u što se niti ne računaju recimo obrti i udruge građana, očito postoji mnogo prostora za daljnji rast hrvatskog web tržišta.

Uz informatičku izdavačku kuću Vidi, suosnivači, pokrovitelji i partneri Vidi Web Top 100 nagrade su među ostalima: Apis IT, Bicro, EEN-Enterprise Europe network, Ericsson Nikola Tesla, HGK i IN2 Grupa.

Najbolje tehnološke inovacije u 2011 godini

Nakon višemjesečne analize Stručni žiri Vidi e-novationa sastavljen od stručnjaka iz vodećih hrvatskih kompanija, organizacija, instituta, visokih učilišta i redakcija, odabrao je dobitnike prestižne nagrade Teslino jaje. Nagrade Vidi e-novation pokrenuo je časopis Vidi u suradnji s Institutom Ruđer Bošković prije šest godina, a dodjeljuju se najuspješnijim i najinovativnijim hrvatskim tehnološkim proizvodima. Od dvadesetak inovacija koliko ih je prošlo u finalnu evaluaciju ovogodišnjeg natječaja, žiri je nagrade dodijelio za šest projekata te dodijelio i jedno posebno priznanje.

U kategoriji inovacija fizičkih osoba Stručni žiri je nagradu Zlatno Teslino jaje dodijelio projektu Trambus, Svena Kapuđije. Srebrno Teslino jaje dodijeljeno je projektu Zagrebačko parkiralište, Leona Trivića i Gorana Tanodija. Brončano Teslino jaje dodijeljeno je projektu 3x1000, Saše Kapetanovića.

U kategoriji tvrtki Zlatno Teslino jaje dodijeljeno je projektu iPROSU, Inteligentnom projekcijskom sučelju, zajedničkom poduhvatu tvrtki Videa d.o.o. i Hand Studio d.o.o. Srebrno Teslino jaje dodijeljeno je Naprednom upravljačkom sustavu za automatizaciju robota, tvrtke Inteco d.o.o. Dok je Brončano Teslino jaje dodijeljeno tvrtki Računala Tina d.o.o. za projekt TimeReader.

Žiri je dodijelio i Posebno priznanje za projekt Racetel, osmišljenog od strane Siniše Kezića.

 Stručni žiri je u višednevnoj evaluaciji održanoj u knjižnici Instituta Ruđer Bošković, uočio neke vrlo ohrabrujuće trendove za ICT i gospodarstvo.

Obilježje projekata pristiglih na ovogodišnji natječaj Vidi e-novation, je što su unatoč tehnološkoj sofisticiranosti vrlo praktični i poglavito usmjereni na uštedu resursa, što se može gledati kao odgovor na pritisak neposustajuće recesije. Oduševili su i inovatori entuzijasti koji su do svojih inovacija došli u slobodno vrijeme rješavajući neki od svojih praktičnih problema upotrebom visoke tehnologije.

Posebnost natječaja Vidi e-novation je što su projekti osim inovativnosti morali zadovoljiti uvjete konkurentnosti i plasmana na tržište, što Vidijevim nagradama daje naročitu ozbiljnost.

Podijeli