Lažna antipiratska akcija

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Hrvatski ured BSA (Business Software Alliance), organizacije koja se bavi promoviranjem legalnog korištenja softvera, izdao je priopćenje u kojem stoji kako od listopada prošle godine na adrese različitih poslovnih subjekata stižu brojni dopisi takozvane ”Udruge autorska prava”, u kojima je lažno najavljivana zajednička akcija navedene udruge, međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance, te Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

U pismu se navodi kako se akcija provodi "zbog provjere korištenja legalnih računalnih programa".

Hrvatski ured BSA navodi kako udruženje BSA i Državni inspektorat nemaju nikakva saznanja o ovoj udruzi, njenom postojanju i djelovanju, te upozorava sve tvrtke kako su navodi o zajedničkoj akciji lažni, a slučaj je prijavljen nadležnim tijelima.

"Uznemiravanje putem lažnog dopisa u kojem se iznose netočne informacije - u ovom slučaju o BSA i Državnom inspektoratu - je zlonamjerno, tendenciozno i opasno. Obzirom da se još utvrđuju okolnosti ovog čina - namjera, broj poslanih dopisa, vremenski raspon distribucije, moguće druge aktivnosti nepoznatog počinitelja i ostalo - ne možemo procijeniti potpune implikacije ovog čina," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

Ukoliko ste primili ovaj dopis, znajte da se radi o lažnom predstavljanju u ime BSA i Državnog inspekorata RH.

BSA poziva sve tvrtke koje su primile sporni dopis da ga kontaktiraju (e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na besplatni broj BSA podrške 0800 32 32 32), ili isti izravno proslijede policiji.

Podijeli