Hrvatska rent a car tvrtka protiv CO2

  • Objavljeno u Hrvatska
image

U današnje doba doista je zanimljivo da jedna tvrtka koja se bavi uslugama transporta misli na zaštitu okoliša, a to je upravo započela domaća tvrtka Fleet rent a car, koja je u suradnji s CO2cut i međunarodnim konzorcijem tehnoloških kompanija, pokrenula dugoročni ekološki projekt s ciljem razvoja klimatski pametne poljoprivrede u Hrvatskoj.

Riječ je o prvom projektu jedne transportne kompanije koja kompenzira svoj ekološki otisak i emisiju CO2 financiranjem aktivnosti na području Republike Hrvatske, ali i na globalnim destinacijama.

Projekt je dodatno zanimljiv jer se veći dio sredstava za provedbu planira iskoristiti iz europskog fonda za inovacije Obzor 2020. Time FLEET postaje prva kompanija u transportnom sektoru u regiji koja realizira ovaj vid aktivnosti navedenim sredstvima.

Fleet je također pokrenuo uslugu ECO koja korisnicima nudi mogućnost najma vozila sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova. Kako flota sadrži i druge tipove vozila, pokretanjem projekta, Fleet svim svojim klijentima nudi opciju da prilikom najma doniraju sredstva koja će biti korištena u svrhe financiranja ekoloških projekata i kompenzacije CO2 emisija.

Iako su FLEET i CO2cut pokretači ovog projekta, unutar konzorcija nalaze se hrvatski Institut za primijenjenu ekologiju Oikon, londonski start-up Agrisolum s inovativnom primjenom NASA-tehnologije daljinskog praćenja vlage i ugljika u tlu, te Carbon Solutions Global koji je u Mađarskoj proveo Clear Plate projekt na 150.000 hektara i prema čijem se modelu planiraju provoditi aktivnosti na hrvatskom poljoprivrednom zemljištu.

Prateći svjetske inovacije, a s ciljem kompenziranja vlastitog ekološkog otiska, Fleet predvodi međunarodni konzorcij za izradu studije izvodljivosti i financiranje prvog "Smart Agriculture" projekta u Hrvatskoj. Poljoprivredno zemljište obrađivalo bi se na način da se veće količine ugljika i hranjivih tvari zadrže na oranicama i u biomasi. Projekt će biti certificiran vodećim ugljikovim "Gold standardom", a dodatne će se aktivnosti temeljiti na edukaciji i širenju svijesti o potrebi dugoročne brige za okoliš o kojima ovisi budućnost nas i budućih generacija.

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Hrvatska-rent-a-car-tvrtka-protiv-CO2

Podijeli