Hrvatska javna uprava na IBM mainframe računalima

image

Tvrtke IBM Hrvatska i APIS IT, danas su objavile da su, kako kažu, "instalirale novu IT infrastrukturu koja će osuvremeniti usluge javne uprave dostupne građanima Hrvatske".

Ovaj novi projekt naše Vlade pod nazivom "e-Građani" (e-Citizens), koji je predstavljen još u lipnju ove godine, temelji se na IBM-ovoj mainframe infrastrukturi koja omogućuje brži i sigurniji pristup uslugama državne uprave.

U svojem pripćenju tvrtke navode na će svi građani Hrvatske moći otvoriti vlastiti e-sandučić u koji će dobivati razne vrste informacija iz različitih javnih ustanova, koje se sada nalaze uvezane u jedinstveno informacijsko okružje.

Na primjer, dobivat ćete obavijesti o tome da vam uskoro ističe putovnica, koji su rokovi za plaćanje poreza, kakav je raspored cijepljenja kućnih ljubimaca, koji vam je status osiguranja i saznati druge informacije zbog kojih ste dosad trebali utrošiti mnogo vremena čekajući u redu na šalterima ili surfajući Internetom.

Uporabom aplikacije mPretinac građani sve te informacije mogu dobivati u stvarnom vremenu i pregledavati ih na prijenosnim uređajima, mobitelima i tablet računalima.

IBM-ov mainframe podržava hrvatsku e-Upravu i u standardizaciji važnih podataka o građanima i tvrtkama, a mnoge baze podataka bit će integrirane u jedan sustav putem povezivanja informacijskih sustava Ministarstva financija i Ministarstva uprave. Ta integracija će optimizirati brojne administrativne procese, kao što su porezni sustav, matična knjiga rođenih i umrlih te baza podataka o mirovinskom osiguranju.

Nova informatička infrastruktura temelji se na računalu IBM z12EC 703. 

Više pojedinosti o rješenju IBM System potražite na ovoj poveznici.

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Hrvatska-javna-uprava-na-IBM-mainframe-racunalima

Podijeli