Ericsson Nikola Tesla i FER otvorili Inventorium

image

U Zagrebu je potpisan Memorandum o razumijevanju o razvoju novih modela suradnje u nastavi i istraživanju u okviru programa „Inventorium“ između kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), te je svečano otvoren zajednički znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija.

Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.

Kako bi se ojačala međusobna suradnja, osnovan je Inventorium, znanstveno- istraživački laboratorij, koji se nalazi u prostorima kompanije Ericsson Nikola Tesla. Sam naziv je kovanica od engleske riječi „invent“ te latinske riječi „laboratorium“, a predstavlja tehnološki laboratorij u kojem se stvaraju inovativne ideje za budućnost.

Koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija. U laboratoriju se nalazi oprema zahvaljujući kojoj će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata. 

Kompanija Ericsson Nikola Tesla već niz desetljeća aktivno surađuje s akademskom zajednicom, čime se, između ostalog, jača inovacijski potencijal, omogućava transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka. 

Otvorenje Inventoriuma nastavak je uspješnog partnerstva s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koje traje više od 60 godina i do sada je uključivalo uspješne znanstveno-istraživačke, razvojne i obrazovne oblike suradnje i razmjene znanja.

 

„Iznimno me veseli dugogodišnja uspješna suradnja koju imamo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Vjerujem da će znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium dodatno ojačati našu suradnju te otvoriti nove mogućnosti rada na zajedničkim projektima te tako omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja i stvaranje novih istraživačkih rezultata.

Prostor, oprema, znanje i podrška naših zaposlenika stavlja se na raspolaganje za različite oblike aktivnosti koje ćemo nastaviti zajednički promišljati i definirati u partnerskom odnosu kako bismo još više osnažili naše timove za dodatne iskorake u istraživačkom prostoru razvoja novih tehnologija “, istaknula je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, izrazio je zadovoljstvo nastavkom uspješne višedesetljetne partnerske suradnje i istaknuo: Hrvatska se može tehnološki razvijati samo ako postoji okruženje i interakcija poduzetnika, tvrtki i akademskih institucija s visokim ambicijama i izvrsnim rezultatima. 

FER je prepoznat i po suradnji s gospodarstvom, a jačanje i širenje te suradnje je jedan od naših strateških ciljeva. 

Višedesetljetno partnerstvo FER-a i Ericsson Nikole Tesle može poslužiti kao primjer dobre prakse jer uključuje brojne modele suradnje u istraživanjima, obrazovanju i inovacijama koja se kontinuirano nadopunjuje i razvija i koja značajno doprinosi stvaranju talenata i razvoju njihovih karijera. Posebice nas veseli da se novim laboratorijem otvaraju mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja.“ 

Na svečanom otvorenju Inventoriuma, na kojem su sudjelovali brojni predstavnici akademske zajednice, gospodarstvenici te drugi uvaženi gosti, predstavljena su i neka napredna inovativna ICT rješenja koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu. 

Podijeli