AI2FUTURE 2023 konferencija

  • Objavljeno u Hrvatska

 

image

Sve IT konferencije ove godine imale su lajtmotiv umjetne inteligencije. Nitko ne može pobjeći od novog trenda.

Neki strahuju za poslove, dok drugi vide priliku za snažan rast u svim sferama poslovanja. I dok smo na drugim konferencijama slušali o mogućim primjenama umjetne inteligencije, najčešće kroz ChatGPT i druge integrirane alate, ovaj put smo mogli vidjeti stvarne primjere i nevjerojatan posao koji domaće i strane kompanije rade. Hrvatska je izuzetno konkurentna kod razvoja umjetne inteligencije. Ono najvažnije, zbog velikih i brzih koraka u razvoju umjetne inteligencije, impresivno je vidjeti koliko se stvari mijenjaju i razvijaju u samo godinu dana.

Zainteresirano mnoštvo: AI2FUTURE je okupio brojnu publiku na predavanjima i radionicama

Novi igrač, puno zabrinutosti

Umjetna inteligencija u IT-u je relativno nov buzzword, iako je s nama već dugi niz godina. Kako svi pričaju o AI-u, normalna je stvar da se kod ljudi javlja zabrinutost i upitnici nad njihovim glavama. Ide li razvoj prebrzo? AI nije samo prolazni trend i značajno će transformirati društvo, no nema razloga za brigu. Stručnjaci na konferenciji su ponudili niz optimističnih odgovora kako će AI promijeniti društvo isključivo na bolje. Već prvi dan mogli smo poslušati dvanaest predavanja, dva panela, te sudjelovati na dvije radionice. Posebno nas je zainteresiralo predavanje Jespera Soderberga iz kompanije LEGO, koja koristi umjetnu inteligenciju koja omogućava istovremeno igranje LEGO kockama u fizičkom i digitalnom izdanju, a predstavio je tehnologiju LEGO Vidiyo koja sintetizira glazbeni video uz pomoć kockica. Martina Silov, predsjednica udruge CroAI, ujedno organizator konferencije, predstavila je rad udruge u protekle četiri godine.

 Ana Zovko: je predstavila rješenje umjetne inteligencije u inače jednoj od najkonzervativnijih industrija

Danas udruga broji više od 400 članova, uključujući startupove, te brojne tvrtke, od onih malih, pa sve do korporacija. Udruga je uložila značajan trud kako bi približila javnosti svijest i značaj AI-a te pomaže zajednici kako bi se povezali i zajedno ostvarili poslovan rast. Zato je u sklopu konferencije održan i CroAI TOP startup pitch. Pet unaprijed izabranih startupova iz Hrvatske i regije predstavilo je svoje projekte zasnovane na umjetnoj inteligenciji međunarodnom žiriju, koji je bio sastavljen od predstavnika investitora i fondova rizičnog kapitala, a koji zajedno upravljaju stotinama milijuna eura. Pobjednik pitcha je bio zagrebački startup Rearm, drugoplasirani je bio Auto Job, dok je treće mjesto odnio Calirad. Prvi dan smo poslušali i dva zanimljiva panela. Prvi je bio o ulozi i utjecaju umjetne inteligencije u društvu, o čemu su govorili veleposlanici Francuske, Španjolske, Indije i Velike Britanije, te o tome kako države i organizacije mogu iskoristiti snagu novih tehnologija za transformaciju društva. Drugi panel, o kojem su razgovarali predstavnici cijenjenih sveučilišta, govorio je o evoluciji obrazovanja. Umjetna inteligencija će pomoći kod individualnijeg pristupa svakom učeniku i studentu, ali i optimizaciji nastavnog kurikuluma.

Vizualni jezici: Matko Bošnjak iz Googlea je demistificirao vizualne jezike i pokazao kako se koristi za analizu videa, kako bi samostalno dodao opise za pretraživanje

Razni smjerovi AI-a

Drugi dan konferencije bio je strukturiran kako bi nam pojasnio kako se AI razvija u poslovnom, istraživačkom i inženjerskom smjeru. Matko Bošnjak iz Google DeepMinda demistificirao je modele vizualnog jezika koji, za razliku od popularnih jezičnih modela koje koristimo danas, mogu analizirati sliku i video. Tako su u Googleu riješili problem s nedostatkom opisa na kratkim YouTube videima, koje je zbog tog nedostatka bilo jako teško pretraživati. U inženjerskom smjeru također je predstavljena prva trgovina u Hrvatskoj - Konzum Smart - u kojoj nisu potrebni blagajnici ni skeniranje artikala, već se kupovina obavlja putem brojnih kamera u trgovini. Ona je počela s radom prije dva mjeseca, a sad već radi punom parom. U poslovnom smjeru razvoja umjetne inteligencije obratili su se Ana Zovko i Roberto Kutlić. Industrija osiguranja je vrlo tradicionalna i konzervativna, a ova suradnja pomiče granice na koje smo navikli.

Infobip: se već godinama bavi razvojem umjetne inteligencije

Osim potpuno digitalnog osiguranja suradnja je razvila i prvog digitalnog asistenta zasnovanog na jezičnom modelu. I drugi dan smo imali priliku poslušati dva panela. Prvi je bio o regulaciji umjetne inteligencije, što je još uvijek otvoreno pitanje. Europska Unija je sve bliže tzv. AI Actu koji mora što prije regulirati uporabu umjetne inteligencije prije nego razvoj ode dalje od mogućnosti kontrole. Bitno je da regulacija ne ugrozi razvoj i poslovne prilike brojnih europskih kompanija koje moraju ostati konkurentne na svjetskom tržištu, a opet staviti u okvir koji neće previše zadirati u ljudska prava. Drugi panel je bio orijentiran na upravljanje ljudskim resursima u kompanijama, o čemu su progovorili predstavnici najvećih hrvatskih korporacija. Važno je uključiti umjetnu inteligenciju u upravljanje razvoja zaposlenika i poslovnih procesa kako bi analizirali velike količine podataka. Umjetna inteligencija će u poslovanje donijeti i automatizaciju brojnih poslova, a ljudski potencijal treba usmjeriti na stvaranje novih vrijednosti. Istraživački smjer započeo je David Dukić s FER-a. On je predstavio platformu TakeLab Retriever koja koristi algoritme za rudarenje teksta i jezične modele koji će analizirati osam milijuna članaka s hrvatskih portala objavljenih u posljednjih dvadeset godina. Ema Puljak s CERN-a, koja proučava kvantno računarstvo, govorila je upravo o toj tehnologiji budućnosti i primjeni kvantnih računala za operacije koja su klasičnim računalima prevelik zalogaj.

LEGO: Najpoznatiji proizvođač kockica uvijek pronalazi nova rješenja integracije tehnologije s igračkom

Optimistična budućnost

Iznimno korisna konferencija dokazala nam je da se ne moramo bojati tektonskih promjena koje donosi ubrzan razvoj umjetne inteligencije, već ju moramo doživjeti kao novu priliku da poboljšamo društvo i ostvarimo nove poslovne prilike. Na konferenciji smo, osim predavanja, mogli upoznati i brojne izlagače. Organizator je prostor ustupio brojnim izlagačima, uključujući startupove, koji su u realnom vremenu demonstrirali svoje proizvode i ideje. Vladao je optimizam i pozitivan naboj. Radi se o udruzi koja želi umjetnu inteligenciju približiti svima i kroz edukaciju društva o njenim pozitivnim primjenama maknuti negativne konotacije koje su, htjeli mi to ili ne, morale nastati.

Regulativa: Europska Unija donosi AI Act, koji će regulirati umjetnu inteligenciju bez ograničavanja njenog tehnološkog razvoja
Podijeli