440 polaznika CARNetovog MOOC tečaja

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Završen je CARNetov masovni otvoreni online tečaj pod nazivom “CARNet Moodle MOOC” koji je privukao 440 polaznika. Obzirom da je bio otvoren svim zainteresiranima bez naknade, uz CARNetove korisnike tečaj su pohađali i brojni zainteresirani polaznici iz regije u razdoblju od 6 tjedana, s početkom od 29. siječnja. 

Tečaj je bio namijenjen prvenstveno nastavnicima na svim obrazovnim razinama, ali i svima ostalima koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodleu, najrasprostranjenijem sustavu za upravljanje učenjem otvorenog koda. Kako bi što bolje iskoristili mogućnosti virtualne komunikacije, tečaj je ponudio aktivnosti zanimljive i iskusnim korisnicima Moodlea koji su ovim putem podijelili svoje iskustvo korištenja online tečajeva u nastavi s manje iskusnim polaznicima. 

Polaznici su mogli birati aktivnosti koje će ispuniti, a ovisno o tome mogli su zaraditi jednu ili više od tri ponuđene značke: Polaznik, Dizajner ili Istaknuti polaznik. Osamdeset polaznika osvojilo je značku Polaznik, njih više od sedamdeset osvojilo je značku Dizajner, a sve uvjete za značku Istaknuti polaznik ispunilo je oko sedamdeset polaznika. Čini se da je mogućnost dobivanja značaka dodatno motivirala polaznike na učenje, a nekoliko polaznika osvojilo je sve tri značke. 

Sadržaj tečaja je obogaćen video materijalima koji su doprinijeli bržem usvajanju i prenošenju znanja o alatu Moodle. U tečaju je primijenjen novi način evaluacije demo tečajeva polaznika koje nisu ocjenjivali mentori kao do sada, već su polaznici međusobno ocjenjivali tečajeve. Polaznike je tijekom trajanja tečaja pratilo osam mentora koji su pokretali diskusije, pratili rad polaznika i odgovarali na njihove upite. Anketa o polaznicima tečaja dala je uvid u profil polaznika. 

Većina polaznika je ženskog roda, dolazi iz redova nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama i ima više od deset godina iskustva u nastavi. Nešto manji broj polaznika dolazi iz visokoškolskih ustanova, ali i komercijalnih tvrtki i javnih ustanova. Oko 70% polaznika došlo je iz redova CARNetovih korisnika, a isti postotak nikada do sada nije pohađao ni jedan masovni otvoreni online tečaj. 

Izvor: CARNet

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/440-polaznika-CARNetovog-MOOC-tecaja