10 hrvatskih proizvođača predstavilo svoje igre

image

U ožujku je sedam hrvatskih game developera predstavilo svoje projekte koje su razvili uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Oni su sredstva dobili putem Javnih poziva 2021. i 2022. godine, a ove godine dobili su priliku predstaviti napredak i kad očekuju objaviti svoje naslove u prodaju. 

Iako je predstavljanje projekata bila glavna tema, proizvođači su okupljanje otvorili diskusijom o stanju u industriji. 

Ukazujući na krizu u game developmentu, objasnili su da se otpuštanja i gašenje projekata kod velikih studija odražava i na male i srednje developere.

Ipak, na drugom ovakvom okupljanju hrvatskih proizvođača fokus je ipak bio na predstavljanju deset igara koje su u različitim stadijima razvoja. 

Na ovom predstavljanju smo čak imali i izdavača, odnosno glavnog autora igre, koji je predstavljao projekt i u ožujku i sad u lipnju. 

Radi se studiju Misfit Village, a igru Odraz, čiji su koncept razvili na Global Game Jamu 2022. godine (i odnijeli pobjedu), predstavio je njen glavni autor Mladen Bošnjak. On je, naime, u ožujku predstavio njihovu perjanicu Go Home Annie, horor naslov koji će Misfit Village do kraja ispolirati, a onda tijekom ove godine će ju izdati izdavač iz Litve Nordcurrent Labs.

Odraz je "environmental puzzler with a Flip". Drugim riječima, radi se o igri iz prvog lica u kojem rješavate zagonetke u okolišu u kojem imate pristup alternativnom svijetu koji je suprotan od onog našeg. Iz toga je i proizašao naslov igre "Odraz", a smislili su ga na temu "Duality" - glavnu temu Global Game Jama koji se održao te godine. 

Osim tog naslova, vidjeli smo i koncept igre Bumbarov let, koju proizvodi Interfilm produkcija, a potpisuju glavni autori Marko Hrenović i Ivan Turković-Krnjak. Radi se o igri koja bi trebala biti objavljena paralelno s istoimenim filmom, čiji je datum objave u hrvatskim kinima zamišljen za ljeto 2025. godine. Film je baziran na istoimenoj knjizi, koja se trenutno nalazi na popisu opcionalne lektire za osnovnoškolce. 

To je dječja avantura na izmišljenom dalmatinskom otočiću gdje će najmlađi moći pronaći sve odlike života na dalmatinskom otoku koje znamo i obožavamo.

Još jedna igra smještena u malo dalmatinsko selo je Bura: The Way The Wind Blows, koju razvija Tiny Meow Studios, a potpisuje glavna autorica Rea Budić.

Igra je zamišljena na principu animiranih filmova studija Ghibli, odnosno da svaka priča u igri dolazi s određenom poukom. 

Ideja je da igrač tijekom igre prati cijeli život glavnog lika u manjem dalmatinskom selu - od ranog djetinjstva pa sve do starosti, kad priča i završava. 

Igra Moopies iz studija Stegris (glavna autorica: Mateja Vedrina) je mobilna edukativna igra za djecu predškolske dobi koja je već sad dostupna na Google Play i Apple Store trgovinama aplikacija.

Podijeli