Prodaja iPhoneova bilježi najveći pad u povijesti

image

Sudeći prema izvještaju tržišnih analitičara tvrtke Canalys, prodaja iPhone telefona u prvom kvartalu 2019. godine pala je za čak 23,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveći pad ikada zabilježen za neki pojedinačni kvartal u povijesti Applea.

Samsung si je osigurao vodeće mjesto po prodaji pametnih telefona s isporukama 71,5 milijuna jedinica, no i on je posrnuo za 10 posto, dok je Huawei usprkos svim silnim aferama i optužbama od strane SAD-a, uspio prodati 50,2 posto više telefona u odnosu na isto razdoblje godine dana prije. Huawei je u proteklom kvartalu prodao 59,1 milijun telefona, čime se s 18,8% udjela našao na drugom mjestu po prodaji iza Samsunga koji čini 22,8 posto.

Zbog potonuća u prvom kvartalu Apple je pao na treće mjesto s prodajom od 40,2 milijuna telefona i udjelom od 12,8 posto.

Huawei si je zacrtao da će do 2020. godine prestići Samsung po ukupnoj prodaji pametnih telefona, ali južnokorejska tvrtka mu sigurno neće lako prepustiti prvo mjesto, pa analitičari očekuju da bi ove godine na tržište mogla lansirati mnoštvo novih povoljnijih modela.