Nokia kupila Alcatel-Lucent za 15,6 milijardi eura

image

Tvrtke Nokia i Alcatel-Lucent upravo su izdale medijsko priopćenje u kojem navode da je finska tvrtka kupila francusku za 15,6 milijardi eura, što je dvostruko više od iznosa koji je Microsoft platio Nokiji za licence i patente za potrebe svoje Windows Phone divizije.

Nokia je u okviru ove akvizicije kupila i Alcatel-Lucentov poznati odjel Bell Laboratories, koji je osnovao Alexander Graham Bell davne 1880. godine.

U svojem priopćenju Nokia navodi: "kombinacijom tvrtki naći ćemo se u poziciji da znatno ubrzamo razvoj budućih tehnologija koje uključuju 5G, te senzore i sustave za snimanje". Združeni biznisi će se voditi pod imenom Nokia branda, dok će Bell Labs zadržati ime Alcatel-Lucenta.

Vrlo je vjerojatno da Nokia nema namjeru ulaska u Android biznis, jer je tvrtka koja proizvodi Alcatelove pametne telefone spoj Alcatel-Lucenta i kineske tvrtke TCL, pa ova akvizicija zapravo znači da će finska tvrtka postati najveći proizvođač mrežne opreme na svijetu, čime automatski prestiže Huawei i Ericsson.

Nokia tvrdi da će zadržati sva radna mjesta francuskih zaposlenika, ponajviše stoga što su francuski građani dioničari Alcatel-Lucenta, te su vrlo osjetljivi na akvizicije francuskih tvrtki.

Nokia također navodi da će možda prodati svoj HERE biznis (za mape), no samo ako dobije adekvatnu ponudu. Prema nekim glasinama, zainteresirani za HERE su Njemački konzorcij proizvođača automobila i Uber.   

Izvor: Nokia

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Nokia-kupila-Alcatel-Lucent-za-15-6-milijardi-eura

Podijeli