Najjeftiniji iPhone je najprodavaniji u Americi

image

Analitičari tvrtke CIRP (Consumer Intelligence Research Partners), objavili su rezultate najnovijeg tržišnog istraživanja prodaje Appleovih proizvoda u SAD-u za drugi kvartal fiskalne godine. Prema tim rezultatima najprodavaniji Appleov iPhone u tom kvartalu je ujedno i najjeftiniji model, odnosno iPhone XR koji je ostvario udio od čak 38% prodaje svih Appleovih telefona.  Ovo je posebno zanimljivo jer se krajem prošle godine ubrzo nakon starta prodaje tog modela pričalo da će Apple zaustaviti njegovu proizvodnju zbog slabog interesa kupaca. 

Kako sada stvari stoje, zahvaljujući prodaji tog modela, Appleovi najnoviji telefoni čine 59% prodaje svih iPhoneova u drugom kvartalu, što znači da su korisnici u proteklom kvartalu radije kupovali najnovije modele nego starije koji se prodaju po sniženim cijenama. 

S druge strane Appleu ovo u potpunosti ne odgovara, jer odabir iPhonea XR od strane kupaca znači da se smanjila prosječna prodajna cijena (ASP), koja sada iznosi 800 dolara, što je manje nego ASP cijena u kvartalu prije.

CIRP je također ukazao i na povećanje prodaje dodatnih Appleovih servisa koji uključuju iCloud i Apple Music. Prema tim podacima 48 posto kupaca iPhoneova je također kupilo iCloud pohranu, dok je 21% njih uzelo pretplatu na Apple Music. Zanimljivo je da se samo 3% kupaca odlučilo za Appleovo produženo jamstvo u AppleCare planu.

Čitav izvještaj CIRP-a možete pronaći na ovoj poveznici.