Izniman interes za konferenciju o promociji start-up kulture

image

U četvrtak, 19.02.2015 održana je na Visokoj školi za informacijske tehnologije konferencija faks-up 2015namijenjena promociji start-up kulture studentima i srednjoškolcima. 

Uvodne riječi su održali dekan VSITE-a dr.sc. Milorad NikitovićAnkica Paun Jarallah ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Irena Petrušić iz Agencije za visoko obrazovanje i Antonia Mršić iz Ministarstva poduzetništva i obrta. 

Tihana Marelja je objasnila koncept Zagrebačkog inkubatora poduzetništva te pozvala nazočne da se prijave sa novim kreativnim projektima. Poticajno okruženje u ZIP-u i tromjesečni rad s mentorima te kontakti s vanjskim investitorima i medijima koji se mogu postići kroz ovaj proram mogu značajno pomoći u oživljenju poduzetničke ideje. 

Tehnološki park i novoosnovana Razvojna agencija grada Zagreba pružaju podršku poduzetnicima kroz brojne programe i aktivnosti, istaknula je u svojoj prezentaciji Tamara Didak. Tema zaštite intelektualnog vlasništva kod startup projekata izazvala je izniman interes sudionika.

Tanja Milović iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo prezentirala je osnovne koncepte. Softver u EU ne može biti predmet patenta (za razliku od SAD), ali se može zašititi kao autorsko djelo i sukladno tome licencirati. Zaštita žiga (logo) je također predstavljena kao interesantna i ne (pre)skupa opcija za nove tvrtke. 

Predsjednik udruge CRANE Mihovil Barančić pojasnio je kako i zašto postići suradnju s poslovnim anđelima te što privatni investitori očekuju od kandidata za financiranje.

Crowdfunding kampanje kao novi način prikupljanja sredstava i predstavljanja budućim kupcima trenutno su vrlo aktualne što nam je prezentirao Tomislav Kotnik, glavni urednik VIDI časopisa. Problem dvostrukog oporezivanja sa SAD-om nije spriječio neke uspješne kampanje i kod nas. 

Monika Šućur iz HAMAG/BICRO agencije predstavila je programe Razum i Icro i mogućnosti dobivanja bespovratnih poticaja te mikrokreditiranja. Naglašene  su trenutno slabo korištene mogućnosti korištenja sredstava iz EU natječaja.   

U jednom od panela su sudjelovali i Luka Abrus iz Pet minuta, Tomislav Car iz Infinuma i Marko Linke, Repsly. Svojim pričama o prvim danima i konačnom uspjehu nastojali su inspirirati buduće mlade poduzetnike. Složili su se da je osnovno uzeti u obzir zahtjeve tržišta i kreirati proizvod koji se može plasirati. Kad bi danas ponovo počinjali više pažnje bi posvetili ispitivanju tržišta prije nego što krenu s razvojem. 

Hrvatsko tržište je relativno malo i ima posebna pravila tako da bi novi projekti u startu trebali biti koncetrirani i na korisnike u inozemstvu. Savjetovali su novim poduzetnicima da se ne boje neuspjeha jer su promjene i neuspjeli pokušaji dio startup putovanja, a trud se na kraju ipak isplati.

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Izniman-interes-za-konferenciju-o-promociji-start-up-kulture

Podijeli