Apple daje 1,7 milijardi eura za europske podatkovne centre

image

Apple je danas objavio priopćenje u kojem navode da će uložiti 1,7 milijardi eura u dva podatkovna centra u Danskoj i Irskoj.

Svaki od novih centara će se prostirati na 166.000 kvadratnih metara, te će se nalaziti u Athenryu (Irska), odnosno u danskom Viborgu, a služiti će kao podrška više Appleovih servisa, koji uključuju iTunes Store, App Store, iMessage, Maps i Siri, te će postati operativni 2017. godine.

"Ova značajna investicija je najveća Appleova investicija u Europi do sada", izjavio je Appleov šef Tim Cook.

Najzanimljivija stavka vezana uz podatkovne centre je u činjenici da će raditi isključivo na obnovljivu energiju, te će u cijelosti biti posvećeni zaštiti okoliša.

U Irskoj će se tako ispred centra nalaziti veliki edukacijski školski centar na, dok će se u Danskoj "hvatati" toplinska energija koja nastane iznutra, te upućivati u sustav grijanja lokalne zajednice.

Obzirom da je investicija u Irskoj nastala kao posljedica vladine politike kojom se provodi nova regulacija poreznog sustava pod nazivom "double Irish", koja velikim IT tvrtkama poput Applea, Facebooka i Googlea smanjuje porezno opterećenje, ovo je dobar primjer za našu vladu kako se privlače strane investicije, što u konačnici rezultira povećanjem ulaganja, te otvaranjem novih radnih mjesta.

U priopćenju se navodi da Apple u Europi trenutno direktno zapošljava 18.300 ljudi u 19 europskih država, od kojih je 2.000 zaposleno samo tijekom posljednjih 12 mjeseci. Pored toga, zahvaljujući Appleu je u Europi zaposleno 672.000 ljudi, među kojima ih 530 tisuća otpada na developere iOS aplikacija. 

Izvor: Apple

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Apple-daje-1-7-milijardi-eura-za-europske-podatkovne-centre

Podijeli