Investitori žele izbaciti Billa Gatesa iz Microsofta

image

Prema pisanju Reutersa, troje od 20 najvećih dioničara Microsofta koji su iz očitih razloga odlučili ostati anonimni, započelo je veliko lobiranje s ciljem da se bivšeg osnivača izbaci iz upravnog odbora tvrtke iz Redmonda.

Mada je Gates već odavno posvećen humanitarnom radu, te često naglašava kako se ne želi miješati u poslovanje tvrtke, on posjeduje oko 4,5 posto dionica Microsofta, te je i dalje vrlo utjecajna osoba u upravnom odboru.

Pored toga, Gates se nalazi i u "izbornom tijelu" Microsofta koje se nalazi u potrazi za nasljednikom šefa (CEO-a) tvrtke Stevea Ballmera, pa je očito da nekim velikim dioničarima predstavlja trn u oku, jer bi na tom mjestu voljeli vidjeti nekog vlastitog čovjeka.

Mada o nasljedniku Ballmera Microsoft još nije dao niti jednu informaciju, u posljednje vrijeme se spekulira da su najozbiljniji kandidati Fordov šef Alan Mulally, kao i bivši šef Nokije Stephen Elop.

Investitori koji žele izbaciti Gatesa sa svih upravnih funkcija, smatraju kako je on najveća prepreka za "veliko pospremanje" koje bi trebalo dovesti do značajnih promjena u strategijama poslovnog razvoja giganta iz Redmonda.

Mada se u medijima spominjala mogućnost da se sam Gates vrati na čelo tvrtke, on je to demantirao, a i njegova supruga Melinda je navodno također protiv toga, jer želi da se još više posveti filantropskom radu. 

Izvor: Reuters

Podijeli