VIDEO: Respirator u PC kućištu

image

Širom svijeta mnoge poznate tvrtke koje se ne bave proizvodnjom medicinske opreme odlučile su se uključiti u borbu protiv pandemije izradom respiratora, koji u mnogim sredinama nedostaju za potrebe liječenja pacijenata s COVID-19 koronavirusom.

Među njima je od sada i poznati proizvođač desktop PC konfiguracija, laptopa, kućišta i druge opreme Maingear, koji je razvio respirator Maingear LIV koji za šasiju koristi stariju inačicu njegovog F131 PC kućišta.

Respirator su izradili na temelju platforme koja se već koristi u Italiji i Švicarskoj, koja je dizajnirana za jednostavno korištenje pomoću touchscreen sučelja na tabletu i omogućuje zdravstvenim djelatnicima da započnu s davanjem kisika za samo 1,5 sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Gotove komponente koje se inače koriste za izradu računala ujedno smanjuju troškove proizvodnje respiratora, pa bi Maingearov LIV mogao koštati samo četvrtinu cijene u odnosu na druge.  

Valja naglasiti da LIV još uvijek nije spreman za kliničku uporabu jer čeka odobrenje agencije FDA, no Maingear je već započeo razgovore sa zdravstvenim službama kako bi odmah nakon dobivanja dozvole bio spreman za isporuke u SAD-u i širom svijeta.