Uređaj omogućuje praćenje pacijenata s distance

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Klinički tim iz Bostona od nedavno je u mogućnosti praćenja pacijenata s koronavirusom sa sigurne udaljenosti, zahvaljujući uređaju koji su razvili znanstvenici iz MIT-evog CSAIL laboratorija za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju.

Uređaj koji su nazvali Emerald, već se koristi u više bolnica i staračkih domova, uključujući pacijente oboljele od COVID-19 koji su smješteni u bostonskom domu Heritage Assisted Living.

Emerald su razvili MIT-eva profesorica Dina Katabi i njezin tim iz CSAIL-a koji kažu da je to uređaj nalik na Wi-Fi ruter koji analizira bežične signale u okolišu korištenjem umjetne inteligencije koji detektiraju vitalne znakove ljudi, njihovo spavanje i pokrete, a ti signali stvaraju 1000 puta manje elektromagnetsko zračenje od mobitela.

Heritage je instalirao Emerald u sobu pacijentice, gdje neinvazivnom metodom prati njezino zdravlje i šalje izviješća liječnicima koji čak i iz svojeg doma mogu pratiti razvoj bolesti ili ozdravljenja praćenjem metrike poput disanja i brzine hodanja. 

Podaci koje je uređaj slao, prikazivali su inicijalni ritam disanja pacijentice koji se kretao između 23 i 18 udisaja u minuti. Sustav je također prikazao da se kvaliteta sna pacijentice poboljšala i da može brže hodati kako se počela oporavljati od bolesti, a kako to funkcionira možete vidjeti u ovom videu. 

Znanstvenici kažu da Emerald pružanjem važnih zdravstvenih podataka bez potrebe za kontaktom od strane liječnika može minimalizirati rizik od zaraze medicinskog osoblja.

Pored toga, Emerald je u stanju pomoći liječnicima u otkrivanju drugih respiratornih problema koji bi inače prošli neopaženi, a koristi se i na pacijentima koji imaju problema s anksioznošću i insomnijom. Podaci su kod jednog pacijenta s problemom nesanice ukazali da ima apneju u spavanju, što su potvrdila i dodatna testiranja.

Drugim riječima, osim što smanjuje potrebu za kontaktima između pacijenata i liječnika, Emerald se pokazuje i kao dobar dijagnostički alat.