Teleskopske kontaktne leće upravljane treptanjem

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Optički specijalist Eric Tremblay sa Sveučilišta EPFL u Švicarskoj predstavio je najnoviji prototip teleskopskih kontaktnih leća i sustav za upravljanje njihovim zoomom pomoću treptanja očima, zahvaljujući čemu leće omogućuju prebacivanje iz "normalnog" vida u vid s povećanjem od 2,8x.

Nove leće Tremblay je predstavio na godišnjem znanstvenom skupu organizacije American Association for the Advancement of Science u Kaliforniji.

Leće se još uvijek nalaze u obliku prototipa, no mogle bi biti vrlo korisne pri liječenju senilne degeneracije makule, jednog od glavnih uzročnika gubitka vida kod odraslih osoba starijih od 50 godina.

Leće u sebi imaju ugrađene teleskope, debele su 1,5 mm, te posjeduju sićušni prsten u čijoj unutrašnjosti se nalaze aluminijska ogledala, koja reflektiraju svjetlo uokolo i uvećavaju vid za 2,8 puta, te povećavaju vizualnu percepciju objekata u koje gledate.

Leće su ujedno i većeg promjera od standardnih, te ne pokrivaju samo rožnjaču, već i bjeloočnicu, a za njihov rad je potrebno nositi i posebne pametne naočale.

Kada trepnete, svjetlo koje se reflektira od leća prema naočalama se prekida, što aktivira polarizirajući filtar u naočalama koji vodi svjetlo prema teleskopskom dijelu. Kada trepnete drugim okom, resetira se normalni vid. 

Izvor: EPFL

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Teleskopske-kontaktne-lece-upravljane-treptanjem

Podijeli