Softver otkriva koronavirus u sekundama

image

Barath Narayanan i njegovi kolege znanstvenici sa sveučilišta University of Dayton Research Institute (UDRI) razvili su softver koji je ekskluzivno licenciran kod developerske tvrtke Blue Eyes Soft, a u stanju je detektirati nazočnost  COVID-19 virusa iz podataka rendgenske snimke pluća u samo nekoliko sekundi s točnošću od 98 posto.

Dr. Srikanth Kodeboyina, vlasnik tvrtke Blue Eye Soft i bivši student Sveučilišta u Daytoni planira novi test kroz nekoliko dana poslati američkoj Agenciji za hranu i lijekove FDA na odobrenje, a tvrtka je već ispunila i patentni zahtjev za svoj softver.

Kodeboyina, čija tvrtka broji 40 zaposlenika, kaže da na ovome surađuje s više od 100 stručnjaka iz SAD-a, Indije i Singapura, koji su specijalizirani za umjetnu inteligenciju, medicinsko licenciranje, cybersigurnost i druga relevantna polja znanosti i tehnologije, kako bi ubrzali dolazak svojeg proizvoda na tržište.

Softver koristi algoritam dubokog učenja koji traži markere u rendgenskim snimkama koji ukazuju na nazočnost COVID-19 virusa. Osim u rendgenskim snimkama softver se može primjenjivati u CT skenovima, preparatima s razmazima krvi i skenovima očiju, a znanstvenici vjeruju da će nakon odobrenja od strane FDA postati jako moćno sredstvo u dijagnostici opasnog COVID-19 koronavirusa.

Više informacija potražite na stranicama Sveučilišta UDRI putem ove poveznice.

Podijeli