Legaliziran prvi elektronski implantat za mršavljenje

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Američka FDA agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje uređaja pod nazivom Maestro Rechargeable System, namijenjenog za tretman pretilih osoba (s BMI indeksom mase većim od 30), posebice onih kod kojih je debljina povezana s bolestima poput dijabetesa.

Uređaj se implantira u abdomen, te pomoću vanjske jedinice stvara električne impulse koji blokiraju signale na kranijalnom živcu, koji služi za komunikaciju između mozga i drugih organa u tijelu, a elektrode se postavljaju oko "grane" koja spaja živac na želudac.

Valja navesti da su stručnjaci prilično podijeljeni u vezi ovog uređaja, jer mnogi smatraju da je puno učinkovitija operacija ugradnje takozvane želučane premosnice, obzirom da Maestro Rechargeable System može omogućiti samo 9 posto smanjenja težine.

Tvrtka EnteroMedics koja proizvodi ovaj elektronski implantat smatra kako on u procesu mršavljenja popunjava prazninu između tjelovježbe i kirurgije, te navodi kako su tijekom prošlogodišnje studije na 239 ljudi, zabilježene tek rijetke nuspojave poput mučnine i probavnih smetnji.

Također očekuju da će se vrlo brzo nakon ovog odobrenja od strane FDA za tržište SAD-a, implantat vrlo brzo naći na globalnim tržištima.

Izvori: New Scientist, EnteroMedics

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Legaliziran-prvi-elektronski-implantat-za-mrsavljenje

Podijeli