Izmislili uređaj za brzo triježnjenje

  • Objavljeno u ZDRAVLJE

image

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od posljedica uzimanja alkohol a svake godine umre oko tri milijuna ljudi.

Alkohol negativno utječe na sva dijelove ljudskog tijela, funkcije mozga, cirkulaciju, pa čak i na rast noktiju, a kada se u tijelu koncentracija popne do određene vrijednosti, može oštetiti organe i dovesti do smrti.

U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports , kanadski znanstvenici pod vodstvom UHN-ovog liječnika dr. Josepha Fishera predstavili su dokaz koncepta jednostavne metode koja bi mogla uvelike poboljšati terapiju...

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od posljedica uzimanja alkohola svake godine umre oko tri milijuna ljudi.

Alkohol negativno utječe na sva dijelove ljudskog tijela, funkcije mozga, cirkulaciju, pa čak i na rast noktiju, a kada se u tijelu koncentracija popne do određene vrijednosti, može oštetiti organe i dovesti do smrti.

U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, kanadski znanstvenici pod vodstvom UHN-ovog liječnika dr. Josepha Fishera predstavili su dokaz koncepta jednostavne metode koja bi mogla uvelike poboljšati terapiju spašavanja života brzim izvlačenjem alkohola iz krvi.

Obično se 90 posto alkohola u ljudskom tijelu čisti isključivo jetrom i to stalnom brzinom koja se ne može povećati. Trenutno ne postoji nijedna druga metoda osim dijalize, kojom se alkohol može ukloniti iz krvi. To ostavlja kao jedine mogućnosti liječenja po život opasne razine alkohola metodama koje uključuju davanje kisika, intravenske tekućine, pomoć u disanju i liječenje srčanih problema lijekovima.

Načelo koje stoji iza pristupa UHN-ovog tima je jednostavno poticanje pluća kako bi se doslovce izdahnuo alkohol. Što je disanje teže, više se alkohola eliminira, a tim je otkrio da je hiperventilacija doista eliminirala alkohol najmanje tri puta brže nego samo kroz jetru.

"Ali ne možete samo hiperventilirati, jer biste se za minutu ili dvije onesvijestili", objašnjava dr. Joseph Fisher, anesteziolog i stariji znanstvenik s istraživačkog instituta Opće bolnice u Torontu. Kada osoba hiperventilira diše dublje i brže od uobičajenog, a tijelo uklanja ugljični dioksid iz krvi zajedno s alkoholom. Smanjenje ovog plina u krvi uzrok je simptoma kao što su vrtoglavica, trnci ili utrnulost ruku i stopala te nesvjestica.

Doktor Fisher i njegov tim koristili su uređaj koji omogućuje pacijentu hiperventilaciju alkohola dok u tijelo vraća točno količinu ugljičnog dioksida kako bi ga održao na normalnoj razini, bez obzira na opseg hiperventilacije. Oprema je veličine male aktovke i koristi sustav ventila, spojne cijevi, masku i mali spremnik s komprimiranim ugljičnim dioksidom.

"To je vrlo osnovni, niskotehnološki uređaj koji se može izraditi bilo gdje u svijetu. Nije potrebna elektronika, računala ili filtri", kaže dr. Fisher i dodaje kako je gotovo neobjašnjivo zašto to nitko nije pokušao još prije nekoliko desetljeća.

Dr. Fisher navodi kako je ova studija dokaz koncepta izvedenog u laboratoriju s volonterima. Autori preporučuju daljnja ispitivanja validacije kako bi otkrili kako se tehnologija može primijeniti u kliničkom okruženju.

Podijeli