Fitbit uvodi značajku pasivnog praćenja srčanog ritma

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Tvrtki Fitbit koja se nalazi u vlasništvu Googlea, od strane FDA je odobren za korištenje novi algoritam fotopletizmografije (PPG) koji može pasivno pratiti korisnikov srčani ritam dok je miran ili spava. Ako tehnologija otkrije znakove fibrilacije atrija (AFib), vrstu nepravilnog srčanog ritma, odnosno poremećaja ritma srčane pretklijetke, alarmirat će korisnika kako bi pravovremeno potražio liječničku pomoć.

Na svijetu preko 33 milijuna ljudi boluje od fibrilacije atrija, dok se u Hrvatskoj procjenjuje da ta brojka iznosi oko 40.000-80.000 bolesnika.  Istraživanja su pokazala da bolesnici s fibrilacijom atrija imaju kraći životni vijek, značajno narušenu kvalitetu života, povećanu učestalost zatajenja srca i ostalih kardiovaskularnih komplikacija.

Fitbitov novi PPG algoritam će se naći na brojnim nosivim uređajima tvrtke koji omogućuju praćenje srčanog ritma, no treba naglasiti da ti uređaji neće smjeti davati formalne dijagnoze već samo savjetovati korisnike da se konzultiraju s liječnikom zbog moguće fibrilacije atrija.

Podijeli