Bezalkoholno pivo za očuvanje zdravlja
- Objavljeno u ZDRAVLJE
Pivo u umjerenim količinama, osim što gasi žeđ, zbog svojih prirodnih sastojaka ima i blagotvoran učinak na zdravlje, te je kvalitetan i prirodan izvor minerala magnezija, kalija, cinka, fosfora, silicija, sumpora, natrija i bakra, vitamina skupine B (posebno B1, B2, B3 i B6), vitamina B12, ugljikohidrata, te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa.
Zbog sadržanog kvasca i hmelja, ono jača nokte i kosu, a zbog otopljenih tvari i plinova ima i antibakterijsko svojstvo.
No to vrijedi samo ako se pivo konzumira u umjerenim količinama, stoga je u ljetnim mjesecima posebno preporučljiva konzumacija bezalkoholnog piva.
Ono je također bogato visokovrijednim sastojcima, a okusom ne zaostaje previše za pivom koje sadržava alkohol (kako koje, doduše). Čak je i prvo proizvedeno pivo Sumerana bilo slično današnjem bezalkoholnom pivu jer je, kako se čini prema dostupnim podacima, sadržavalo manje od 0,4 posto alkohola.
Tajna učinka bezalkoholnog piva na zdravlje je u sadržanim vitaminima, mineralima i vrijednim bioaktivnim tvarima, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje djelujući kao antioksidansi i protuupalni spojevi.
U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, dok su imućnije žene otkrile da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava.
Umjerenom konzumacijom jednog piva dnevno ili pak bezbrižnim uživanjem u bezalkoholnom pivu u ljetnim mjesecima, nadoknađujemo tekućinu izgubljenu znojenjem i tijelu vraćamo minerale, koktel vitamina i korisne biološki aktivne tvari koje pomažu tonificiranju i vitalizaciji kože i sluznice.
Više o pozitivnim utjecajima piva na zdravlje, pročitajte na www.zena.hr.