VIDEO: Objavljene cijene i zahtjevi za Google Stadia servis

image

Google je u svojoj prvoj Stadia Connect video prezentaciji objavio brojne detalje o svojem novom game streaming servisu Google Stadia koji je prvi puta predstavljen početkom ove godine i trebao bi konkurirati drugim sličnim servisima poput PlayStationa Now. Tijekom idućih mjeseci Google će lansirati nove Stadia Connect prezentacije na kojima će otkrivati dalji razvoj projekta sve do službenog lansiranja.

Ono što nas je najviše zanimalo neće vam se dopasti, a to je da Hrvatska zasad nije među 14 država koje će podržavati servis kada krene u studenom ove godine, pa ćete ga u Europi moći isprobati samo ako se zadesite u Belgiji, Finskoj, Danskoj, Francuskoj, Republici Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, ili skočite preko bare do Kanade ili SAD-e.

Čitavu prezentaciju možete pogledati u ovom videu.

Nadamo se samo da na Stadiu nećemo morati čekati predugo (ili zauvijek), jer se radi o doista zanimljivom servisu za čije korištenje će vam trebati minimalna brzina interneta od 10/ Mbps za 720p/60 fps igranje, odnosno preporučena od 35/1 Mbps za 4K igranje (HDR, 60 fps, 5.1 surround), dok je zlatna sredina za 1080p rezoluciju veza od 20/1 Mbps (HDR. 60 fps, 5.1 surround). Osim navedenih brzina interneta u početku ćete za korištenje usluge morati koristiti Chromecast koji će streamati igre na televizor, laptop ili računalo s HDMI-em, no Google kaže da će ubrzo biti moguće igrati na bilo kojem uređaju s Chrome preglednikom, mada ne kažu kada.

Što se igara i cijena tiče, u prvom valu će pretplatnicima biti dostupno 30 naslova među kojima su od novih igara Doom Eternal, Metro Exodus, Assassin's Creed Odyssey, Destiny 2 i Shadow of the Tomb Raider, a kasnije će se baza povećavati. Valja naglasiti da sve igre koje će biti moguće igrati neće biti uključene u cijene pretplata, pa ćete neke morati kupovati po punim cijenama, što znači da će vam jedina prednost biti u tome što nećete morati posjedovati nabrijano gamersko računalo ili konzolu nove generacije.

Cijene pretplata će se kretati od 9,99 dolara mjesečno za Stadia Pro model, u kojem će se nalaziti više starijih i manje novih igara, a moći ćete ih igrati do kvalitete 4K/60 fps, pa sve do Stadia Founder’s Edition modela koji će uključivati više boljih i novijih igara, Chromecast Ultra, Night Blue Stadia kontroler i tromjesečnu pretplatu na Stadia Pro koju ćete moći dijeliti s nekim prijateljem, što će vas sve zajedno koštati 130 dolara mjesečno. Za 2020. godinu Google planira izdati i Stadia Base model, u kojem ćete streaming platformu moći koristiti besplatno, ali će kvaliteta biti ograničena na Full HD rezoluciju uz 60 fps. Pored toga, u ponudi će se naći i dodatni kontroleri koji će se prodavati po cijeni od 50 dolara.

Ukratko rečeno, Google Stadia „na papiru“ ima puno potencijala, ali dok ne dođemo u priliku sami isprobati igranje i uvjeriti se da neće biti latencije, laga, zastajkivanja, padanja, automatskog smanjivanja rezolucije i broja sličica u sekundi i sličnih stvari koje smo vidjeli na nekim drugim game streaming platformama moći ćemo reći je li Google doista napravio revoluciju u gamingu zbog koje više nećemo morati kupovati skupi gaming hardver i konzole.