VIDEO: Astronauti i svećenici oduševljeni Star Warsom

image

Ovih dana na međunarodnu svemirsku postaju ISS stigao je projektor visoke razlučivosti, koji će astronauti koristiti za gledanje zabavnih sadržaja, video komunikaciju, praćenje vijesti, te za prikaz računalnih programa i aplikacija.

Obzirom da je poznato da su astronauti na ISS-u veliki ljubitelji SF-a, posebice Star Wars i Star Trek franšiza, a Samantha Cristoforetti je na postaju donijela čak i časničku uniformu iz Star Treka, uopće ne čudi da se među prvim sadržajima novog video projekcijskog sustava koji su pogledali našli Star Wars filmovi.

Upravo gledamo Star Wars. U svemiru. Nikakva velika stvar, tweatala je NASA na jednom od svojih Twitter računa, priloživši sliku gore i dodavši hashtag #Maythe4thBeWithYou.

Moramo priznati da nas ovo uopće ne iznenađuje, obzirom da su članovi trenutne ekspedicije, još uoči puta u svemir pozirali kao Jedi vitezovi.

Veza između ISS-a i Star Warsa datira još iz 2007. godine, kada je na svemirsku postaju dopremljen i s nje vraćen na Zemlju originalni Light Saber rekvizit iz filma kojim je vitlao Luke Skywalker, čime je u svemiru obilježena 30-godišnica popularne SF franšize space opera.

Ako ste mislili da Star Wars nema utjecaja i na duhovni svijet, prevarili ste se, jer je nedavno katolički svećenik Roderick Vonhögen na svojem YouTube kanalu objavio film snimljen tijekom njegovog prvog gledanja drugog trailera filma Star Wars: The Force Awakens, u kojem možete vidjeti iskrenu oduševljenost velečasnog, zbog čega je video postao viralan, skupivši više od 1,2 milijuna gledanja.

Stoga možemo reći da je Star Wars po svim kriterijima izašao iz okvira našeg matičnog i materijalnog svijeta, pa ga možemo nazvati galaktičkom i duhovnom franšizom. Ne treba niti sumnjati da će sedmi nastavak koji dolazi u prosincu 2015. opravdati predviđanja analitičara koji tvrde da bi film za samo tri dana prikazivanja u kinima mogao zaraditi više od 500 milijuna dolara. 

Izvori: ISS Research [Twitter], Roderick Vonhögen [YouTube]

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/VIDEO-Astronauti-i-svecenici-odusevljeni-Star-Warsom