Znanstvenici uvježbavaju njuh pčela poput pasa
- Objavljeno u Znanost
Ako želite uvježbati psa da postane tragač koji će tražiti ljude, drogu i eksplozive, morat ćete ga istrenirati da prepoznaje mirise tih stvari.
Ma isti način su argentinski znanstvenici sa Sveučilišta u Buenos Airesu uvježbavali pčele kako bi učinkovitije oprašivale usjeve i to im je savršeno pošlo za rukom.
U svojoj studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, znanstvenici opisuju način na koji su pčele u košnici izlagali jakim umjetnim mirisima suncokreta, kako bi nakon puštanja na livade odabirale upravo tu biljnu vrstu za skupljanje peludi, a ne druge biljne vrste.
"Dokazali smo da je moguće pčele uvjetovati određenim mirisom unutar kolonije, a to iskustvo im kasnije mijenja ponašanje dok se vode mirisom", kaže znanstvenik Walter Farina i dodaje kako je najveće iznenađenje bilo u tome što su otkrili da pčele dugo pamte stečene navike, odnosno miris kojem su bile dugo izložene, pa su kasnije preferirale cvjetove suncokreta u toj mjeri da je njihovo oprašivanje udvostručilo prinose.
Ovo istraživanje se temeljilo na onome što su već prije znali o pčelama, a to je da pčele mogu uspostaviti dugotrajnu memoriju povezanu s mirisom hrane unutar košnice, kao i da ta sjećanja iz košnice kasnije utječu na odabir koje će bilje kasnije posjećivati. "Osim što su u košnicu donosile više peludi sa suncokreta, povećale su oprašivanje do te mjere da su se između 29 i 57 posto povećali urodi, odnosno proizvodnja suncokretovih sjemenki.
U nastavku ovog istraživanja znanstvenici žele isto primijeniti na bademe, kruške i jabuke, a konačni cilj je razviti umjetne mirise za uvježbavanje pčela kako bi se poboljšala učinkovitost oprašivanja i razvoja mnogih važnih poljoprivrednih kultura.